Česko letos v Kolumbii podpoří dva rozvojové projekty

V rámci české rozvojové spolupráce proběhlo na konci roku 2021 nové kolo výběrového řízení na malé lokální rozvojové projekty. Velvyslanectví ČR v Bogotě obdrželo celkem 190 návrhů, z nichž byly nakonec vybrány dva rozvojové projekty.

První má za cíl zajistit přístup k pitné vodě žákům v odlehlé části departamentu Meta. Druhý se věnuje palčivé problematice zpracování a recyklace odpadů. Oba projekty by měly být uvedeny do praxe do konce října 2022 s finanční podporou z české rozvojové pomoci.

Ilustrační fotografie

Dne 25. a 26. dubna velvyslankyně Lukešová a představitelé organizací, jejichž projekty se budou letos realizovat, podepsali příslušné smlouvy o spolupráci. První z projektů se zaměřuje na vybudování hydratační zóny s pitnou vodou pro vzdělávací zařízení ve vesničce Cabuyaro, nacházející se v departmentu Meta. Realizátorem je nezisková organizace Corporación 900 Metros de Cultura, která chce tímto způsobem zajistit přístup k nezávadné pitné vodě pro téměř 900 dětí. Součástí projektu jsou i školící aktivity.

Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Asociace Los Goleros, realizátor druhého projektu, si stanovila za cíl podpořit bogotskou komunitu recyklátorů, tedy dlouhodobě vyloučenou sociální skupinu. Zároveň chce do praxe zavést principy cirkulární ekonomiky a to vybudováním uzavřeného multifunkčního systému na zpracování pevného i organického odpadu.

Ambiciózní návrh zahrnuje i zřízení kogeneračního systému na výrobu energie, prasečí farmy a hydroponického systému pro pěstování zeleniny. Na projektu, který bude implementován na jižním předměstí Bogoty,  spolupracuje a finančně se na něm podílí také Národní univerzita Kolumbie.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bogotě (Kolumbie).

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí

Doporučujeme