Česko loni využilo peníze z evropských fondů naplno

Rok 2019 byl z hlediska čerpání prostředků z Evropských investičních a strukturální fondů úspěšný. Podařilo se proplatit příjemcům 93,3 miliardy korun, schválit přes 66 tisíc nových projektů a vyčerpat všechny prostředky, které by při nevyčerpání propadly.

České republice bude díky loňskému úspěšnému plnění milníků při čerpání evropských fondů připsáno i dalších 36,6 miliardy korun. „Současné programové období 2014 až 2020 vstupuje letos do poslední třetiny. Jsem ráda, že se nám v loňském roce dařilo využít vyjednané prostředky na 100 procent. Je to společným úsilím řídicích orgánů odpovědných za jednotlivé programy a díky práci Ministerstva pro místní rozvoj jako koordinačního orgánu – neustále monitorujeme průběh čerpání a navrhujeme řešení, jak předcházet a řešit různá rizika, která by ho mohla zpomalit či ohrozit. Společně se nám tak podařilo dosáhnout na takzvanou výkonnostní rezervu – více než 36,6 miliard korun, které budou použity na další prospěšné projekty,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Pokud pominu přípravu budoucího období, která za minulý rok výrazně pokročila, čeká nás letos poslední možná revize rozložení prostředků mezi programy a možnost přesměrovat peníze na oblasti, kde budou efektivně a hlavně včas využity,“ dodala Dostálová.

Dočerpat peníze bude možné až do roku 2023

Za rok 2019 bylo příjemcům proplaceno 93,3 miliard korun, Evropská komise byla zažádána o proplacení téměř 87 miliard a navíc bylo schváleno téměř 67 tisíc nových projektů (z toho přes 52 tisíc v Programu rozvoje venkova) za dalších 98,5 miliardy korun. Z celkových více než 577 miliard korun (bez zahrnutí výkonnostní rezervy) bylo již na projekty přiděleno téměř 85 procent prostředků a Evropská komise zažádána o proplacení více jak 40 procent této hodnoty. Peníze ze současného období 2014 až 2020 je možné čerpat až do konce roku 2023.

České republice se minulý rok také podařilo naplnit pravidlo N+3 u všech programů. Nepřijde tak o žádné prostředky přidělené na rok 2016, které musely být vyčerpány do konce minulého roku.

Redakčně upravená tisková zpráva Ministerstva pro místní rozvoj ČR

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme