Česko má nejvíce obyvatel v moderní historii. Rekordní růst populace přinesli ekonomičtí migranti

Ke konci září se podle Českého statistického úřadu vyšplhal počet obyvatel ČR na téměř 10,7 milionů osob. Přitom 95 procent přírůstku tvoří lidé, kteří přicházejí do rozjeté české ekonomiky ze zahraničí za prací.Tuzemští novorozenci tvoří jen malou část přírůstku.



Od začátku roku do konce září se počet obyvatel zvýšil o 31 tisíc lidí. V meziročním srovnání byl přírůstek více než 41 tisíc lidí. Na konci letošního třetího čtvrtletí tak měla Česká republika přesně 10 681 161 obyvatel. Růstu dosáhla populace především díky přistěhovalým lidem. Těch bylo oproti těm, kteří ze země dlouhodobě odešli, skoro o 30 tisíc více.

„Extrémně nízká nezaměstnanost a rychlý růst mezd činí z České republiky atraktivní místo k životu. Naše země láká především Ukrajince, Slováky, Rumuny a Rusy. Žít v České republice však chtějí i lidé ze západní Evropy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Česko má nyní nejvíce obyvatel od konce druhé světové války. Letos z 95 procent kvůli imigraci. Navzdory tomu, že přírůstek stěhováním od roku 2016 soustavně díky obnovené prosperitě opět stoupá, i letos citelně zaostane za výsledkem právě z let 2007 a 2008, která migraci do Česka dosud přála nejvíce,“ podotýká ovšem Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund.

Přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, zodpovídá letos jen za necelých pět procent celkového přírůstku. Za tři čtvrtletí letošního roku se narodilo přes 85 tisíc dětí, což je téměř o dva tisíce méně než ve stejném období loňského roku. Téměř polovina všech dětí se narodila mimo manželství.

Zemřelým mužům bylo průměrně 72,8 let a zemřelým ženám 79,7 let. Pozitivní zprávou je, že počet zemřelých dětí do jednoho roku klesl na 212, což Českou republiku řadí mezi nejlepší státy v počtu úmrtí novorozenců.

(red)

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme