Česko přešlo na digitální vysílání 2. generace. Dokončilo přechod na DVB-T2

České republika kompletně přešla na vysílání ve standardu DVB-T2. 28. října došlo k vypnutí posledního velkého DVB-T vysílače a diváci v celé zemi tak nově mají digitální vysílání v lepší kvalitě.

„Ani ne za rok přešla celá Česká republika na nové televizní vysílání.  A to i přes to, že kvůli jarní vlně epidemie Covid-19 muselo dojít téměř k čtyřměsíčnímu přerušení přepínání,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Období přelaďování a výměn televizních přijímačů, které pro některé domácnosti začalo už v letech 2017/18, tak s koncem letošního října skončilo. Týkalo se nejméně 2,5 milionu českých domácností, které bezplatné pozemní televizní vysílání využívají. Diváci díky DVB-T2 i nadále mají všechny nejsledovanější televizní programy zdarma a zpravidla v lepší i HD kvalitě.“

Cílem přechodu bylo, při zajištění stávajícího rozsahu a dostupnosti bezplatného celoplošného televizního vysílání, uvolnit kmitočty 700 MHz pro vysokorychlostní datové služby. Vycházelo to z rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady z května 2017. Nyní je tedy 700 MHz plně k dispozici pro mobilní sítě. Uvolňování v ČR přitom začalo už během přípravy evropské harmonizace pásma UHF v roce 2016. Postup připravilo a následně realizovalo právě Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s partnery.

„Během přechodu na DVB-T2 byly v letech 2017/2020 dočasně v provozu přechodové sítě DVB-T2 tak, aby české domácnosti měly dostatek času na výměnu přijímacích zařízení a zároveň byly vždy dostupné celoplošné televizní stanice. Data o prodeji TV přijímačů, které umožňují příjem DVB-T2, ukazují, že přechodové sítě měly na přechod na DVB-T2 pozitivní vliv,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Klíčovou roli sehráli provozovatelé vysílacích sítí. Zajistili potřebné kroky podle Technického plánu přechodu, který připravil Český telekomunikační úřad ve spolupráci s Koordinační expertní skupinou MPO. Zahrnoval jak sestavení přechodových sítí, tak zahajování provozu nových finálních sítí DVB-T2 a vypínání sítí DVB-T v jednotlivých oblastech republiky.  Celkem se vyplo 182 vysílačů a dokrývačů čtyř celoplošných sítí DVB-T provozovaných Českou televizí, Českými Radiokomunikacemi, Czech Digital Group a Digital Broadcasting. Přechod na DVB-T2 v tuto chvíli znamená dostupnost bezplatného zemského televizního vysílání minimálně do roku 2030.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme