Česko slaví Den daňové svobody. Od 17. června přestáváme vydělávat na stát

Pět měsíců a 17 dní jsme v České republice pracovali a podnikali na pokrytí letošních veřejných výdajů. Teprve od 17. června začínáme vydělávat sami na sebe. Česko slaví Den daňové svobody.

Ode Dne daňové svobody máme vůči státu splněnu svou daňovou povinnost.

Ilustrační fotografie

„Ve dvou letech koronavirové pandemie zažila Česká republika dva daňově nejméně svobodné roky a bohužel jsme se posunuli do ‚nového normálu‘, kdy podle všeho budou stamiliardové schodky zcela běžné. Nová vláda fiskální situaci zdědila, nelze ji proto za pozdní Den daňové svobody letos kritizovat, uvidíme, jak se k tomu postaví v dalších letech. Můžeme ji ale kritizovat za další navyšování schodku, např. v podobě netestovaných dávek,“ komentuje letošní termín ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Termín Dne daňové svobody v naší metodice také negativně ovlivnila válka na Ukrajině,“ dodává. Na datum měla dva roky přímý vliv také pandemie koronaviru. Ještě letos jsou její dopady patrné, když podle LI „nastavila nový fiskální normál“.

Den daňové svobody 2021: 25. června přestávají Češi vydělávat na stát

Průměrný Den daňové svobody v zemích OECD se posunul o téměř 9 dní, v ČR pak o tři týdny. „To není akceptovatelné, státní rozpočet pak nemá kde brát na pomoc Ukrajině, na sociální politiku v době vysoké inflace (k níž expanzivní rozpočty přispěly) a tak dále,“ domnívá se Pánek. Loni jsme přitom vydělávali jen na stát až do 25. června.

Podobný trend jako při covidové krizi

Při pohledu na průběžnou bilanci státního rozpočtu ČR v roce 2022 je nicméně podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Pavla Peterky patrný podobný trend jako v ‚covidových‘ letech 2020 a 2021, kdy předchozí vláda představila řadu balíčku na podporu ekonomiky. Průběžný schodek státního rozpočtu za prvních pět měsíců hospodaření je větší, než byl v roce 2020.

„Stupňují se tak obavy, že nové ‚mimořádné‘ rozpočtové výdaje představené v době pandemie bude velmi těžké zrušit, což vytvoří tlak na české veřejné finance,“ komentuje vládní hospodaření Peterka.

 „Navíc lze očekávat, že ve stínu vysokého růstu cen bude nová vláda v letošním i příštím roce představovat další balíčky na podporu domácností a ekonomiky. To dále odsune Den daňové svobody,“ dodává.

Česko je v evropském průměru

Zdroj: Liberální institut

V mezinárodním kontextu zemí OECD je Česká republika přesně v polovině pomyslného žebříčku. Česko má dlouhodobě Den daňové svobody pod průměrem eurozóny (29. 6.). Jako první oslavili Den daňové svobody Irsku (25. 3.), poté ve Švýcarsku (7. 5.) a v Jižní Koreji (19. 5.).

Již tradičně patří mezi poslední oslavence Francie (26. 7.), Belgie (19. 7.) a Finsko (17. 7.). Z okolních států je DDS dříve na Slovensku (10. 6.) a v Polsku (13. 6.), později je v Německu (21. 6.), Maďarsku (25. 6.) a v Rakousku (3. 7.)

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme