Česko-slovenský investiční fond rozšiřuje působnost v polském zdravotnictví

Česko-slovenský investiční fond Penta Hospitals International (PHI) potvrdil, že se v Polsku dohodl na převzetí zdravotnické skupiny Grupa Nowy Szpital Holding (GNS), což zdvojnásobuje přítomnost PHI na polském trhu.

Investice do polského zdravotnictví jsou vnímány jako velmi perspektivní, protože Polsko připravuje v této oblasti značný růst veřejných výdajů.

Ilustrační fotografie

Již v roce 2021 vynaložila vláda na zdravotnictví o 67 miliard zlotých více než v roce 2016, což byl nárůst o 83 %. V tomto roce mají dosáhnout náklady 133,6 miliardy zlotých a v příštím roce již 157 miliard. Cílem vládní politiky je stabilně vynakládat na zdravotnictví 7 % HDP.

Rozšíření skupiny Penta Hospitals o dalších deset nemocnic musí ještě schválit polský antimonopolní úřad. V roce 2021 GNS, která má 3,4 tisíce zaměstnanců, zajistila 73 tisíc hospitalizací a 550 tisíc ambulatorních vyšetření. GNS kontroluje deset nemocničních zařízení ve třech vojvodstvích a poskytuje své služby na základě všeobecného zdravotního pojištění.

Penta Hospitals Poland byla zaregistrována v roce 2016 a má sídlo ve Wroclawi. V roce 2017 získala nemocnici Certus v Poznani a v roce 2019 převzala EMC (EuroMediCare), včetně deseti nemocnic a 26 ambulancí.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Strategický partner

GNS před časem informovala, že zahájila proces hledání strategického partnera, který by měl zájem o odkoupení kontrolního akciového podílu. Zájem projevila PHI, která se netajila svými plány na rozšíření působnosti v Polsku.

Penta před časem informovala, že je připravena do zdravotnictví v příštích čtyřech letech investovat kolem 200 milionů eur a z toho 100 milionů eur (v přepočtu 2,55 miliardy korun) do polských nemocnic. Skupina měla zájem investovat do veřejných nemocnic, jejichž smlouvy se státní zdravotní pojišťovnou (NFZ) dosahují 40 milionů zlotých (242,6 milionu korun) ročně.

V oblasti zdravotnictví Penta pronikla na polský trh již v roce 2005, kdy zde zahájily činnost lékárny Dr. Max. Nyní provozuje Dr. Max v Polsku franšízovou síť 550 lékáren, které zaměstnávají více než 4 tisíce pracovníků.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Varšavě (Polsko). Autor: Jan Tomášek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice | Zdravotnická technika

Doporučujeme