Český energetický startup vstoupil na polský trh

Společnost Woltair, která se specializuje na dodávky tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů pro rodinné a obytné domy, vstoupila na polský trh. Startup se spojil s místním investorem a plánuje dále expandovat na trhu.

Český startup, který vznikl v roce 2018 a meziročně zaznamenává růst ve výši 400 %, v Polsku zaměstnává již 40 pracovníků a ještě letos hodlá přijmout dalších 50 zaměstnanců. Ve spojení s polským fondem rizikového kapitálu Movens Capital plánuje dynamicky rozšiřovat své aktivity.

Ilustrační fotografie

Provozuje obchodní platformu woltair.pl, která umožňuje zájemcům téměř obratem zjistit nejoptimálnější variantu instalace tepelných čerpadel a fotovoltaiky a rychlou montáž včetně nabídky financování a využití aktuálních dotací.

Vzhledem k narůstající energetické krizi je instalace obnovitelných zdrojů vytápění a elektřiny v domácnostech jedním z nejefektivnějších řešení. Trh s obnovitelnými zdroji je v Polsku na počátku svého rozvoje, ale přitom se očekává jeho dramatický růst. Jak uvádí polský zástupce Woltairu Paweł Biernatowski, v EU je nainstalováno 40 tepelných čerpadel na 1000 obyvatel, zatímco v Česku je jich 14 a v Polsku pouze 7 na stejný počet obyvatel. Potenciál polského trhu se proto odhaduje na 150 tisíc instalací tepelných čerpadel ročně.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Fotovoltaika stále oblíbenější

Jak vyplývá z údajů společnosti „ARC Rynek i Opinia“, instalovaný výkon fotovoltaiky se v Polsku v průběhu roku zdvojnásobil a nyní dosahuje 10,2 GW. Podobně se rozvíjí trh s tepelnými čerpadly, který v roce 2021 meziročně vzrostl o 66 %. V průzkumech spokojenosti se 85 % vlastníků fotovoltaiky vyjádřilo, že instalace splňuje jejich očekávání – v případě tepelných čerpadel to bylo 82 % dotazovaných. Každý třetí přitom deklaroval, že v průběhu tří let hodlá tyto instalace dále rozšiřovat.

Vzhledem k tomu, že díky rozhodnutí polské vlády o zmražení cen energie v příštím roce do výše 2000 kWh pro domácnosti (2600 kWh u rodin se zdravotně postiženou osobou a 3000 kWh s potvrzením o početné rodině) a příspěvku 1000 PLN na tepelná čerpadla by se náklady na ohřev domu o rozloze 120 m2 (a spotřebě 5000 kWh) měly zvýšit maximálně o 200 zlotých (1000 Kč) ročně.

Jedná se tedy o nejbezpečnější zajištění nákladů na vytápění ve srovnání s konvenčními zdroji. Reálně je proto možné očekávat, že popularita instalace technologií využívajících obnovitelné zdroje bude v polských domácnostech v dalších letech strmě narůstat, což vytváří příležitosti také pro české firmy podnikající v tomto oboru.  

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Varšavě (Polsko). Autor: Jan Tomášek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme