Český letecký průmysl míří ke globálním inovativním projektům, start je v Kanadě

České firmy by se mohly více zapojit do výzkumných a inovativních projektů předních světových společností jako Bombardier, Bell, CAE či Pratt & Whitney, které hledají partnery pro své realizace.

Tuzemskému leteckému průmyslu se rýsují nové šance i vzhledem k narušeným dodavatelským řetězcům. Potvrdila to další cesta zástupců českých firem do Montréalu, jednoho z nejvýznamnějších světových center odvětví aerospace.

Ilustrační fotografie

Česká delegace se na začátku dubna zúčastnila, díky finanční podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu, veletrhu Aeromart Montréal, pro letecký průmysl klíčové události roku. Letecký veletrh Aeromart, který propojuje přední výrobce originálních dílů (OEM) a jejich dodavatele (Tier 1 a 2) s finálními výrobci a poskytovateli služeb z civilního i obranného letectví, se konal v kongresovém centru v Montréalu po dvou letech. Akce se zúčastnily české firmy, které mají o proniknutí na kanadský trh již delší dobu zájem a prostřednictvím individuálních jednání B2B se setkaly s desítkami potenciálních partnerů.

Optická kabeláž od výrobce z Jihlavska slouží vojskům NATO i armádě Ukrajiny

Jak se zapojit do výzkumu a získat finance

Během tří dnů měli čeští zástupci možnost setkat se mimo jiné se zástupci hlavních aerospace klastrů a v rámci intenzivních dvoudenních B2B schůzek s celou řadou zajímavých potenciálních partnerů. Velmi vřelého přivítání se delegaci dostalo u quebeckého centra pokročilého výzkumu materiálů a inovací PRIMA Quebéc a již tradičního partnera, leteckého konsorcia CRAIQ, se kterými se řešily možnosti zapojení českých firem do výzkumných a inovativních projektů firem jako Bombardier, Bell, CAE či Pratt & Whitney, které hledají partnery pro své realizace.

Řešily se i konkrétní finanční nástroje, který by mohly podpořit společné zapojení českých a kanadských firem do vybraných projektů. Možnosti v této souvislosti skýtají programy EUREKA nebo Eurostars, do kterých je Kanada také zapojena.

Velmi užitečné bylo setkání se zástupci aerospace sekce investiční agentury Montréal International, během kterého se české firmy seznámily s potenciálem regionu v podobě množství kvalifikovaných pracovníků, univerzit s aerospace specializacemi, nízkých nákladů pro podnikání v porovnání s dalšími severoamerickými metropolitními oblastmi či dalších bohatých investičních pobídek. Úvahy o založení místní pobočky se tak pro některé firmy dostaly opět na pořad dne.

Ilustrační fotografie

Česká delegace byla vedena Moravským leteckým klastrem, který zastupuje více než šedesát firem a stále aktivněji se snaží o propojení s kanadskými partnery. Zástupce klastru měl příležitost vystoupit v rámci programu vedle zástupců Safran, Bombardier nebo Aero Montreal a představit Českou republiku jako jednoho z předních a respektovaných výrobců letadel a letecké techniky.

Na národním stánku se prezentovala firma Radalytica s jedinečnou technologií mobilní robotické 3D počítačové tomografie umožňující zobrazování rozměrných objektů, Uptim.ai, která v Kanadě má své zastoupení jako poskytovatel realističtějších a rychlejších inženýrských simulací a analýz dat, a ONE3D jako český lídr v aditivní výrobě.

Více šancí vzhledem k narušeným řetězcům

O všechny české firmy byl v rámci jednání velký zájem. Akce rovněž potvrdila, že i v důsledku problémů dodavatelského řetězce se oproti minulosti mohou objevovat častěji příležitosti i pro české firmy, a to jak pro tradiční dodavatele například kompozitních materiálů, tak pro moderní aditivní technologie nebo pro společnosti, které se zaměřují na umělou inteligenci.

Národní stánek mimo jiné navštívily zahraniční firmy se zcela konkrétními požadavky na dodávku komponentů, kterých se jim v důsledku narušení dodavatelského řetězce nedostává. Otázkou pak ale zůstává, jaké jsou možnosti a kapacity potenciálních českých dodavatelů.

Dodavatelský řetězec, problémy s jeho narušením a snahy o jeho větší propojení byly jedním z hlavních témat také během prvního dne leteckého týdne, tzv. Global Supply Chain Summitu. Kanada si uvědomuje potřeby spolehlivějších a odolnějších dodavatelských řetězců a v rámci rozpočtu vyčlenila 27 milionů kanadských dolarů na zřízení úřadu pro dodavatelský řetězec, jehož úkolem bude lepší koordinace a posilování spolehlivosti.

Ilustrační fotografie

Možná spolupráce ve vesmírném průmyslu

Během schůzek s kanadskými partnery se diskutovaly aktivity a možné průsečíky spolupráce i v oblasti vesmírného průmyslu. V této souvislosti stojí za zmínku, že v rámci nového kanadského rozpočtu byly oznámeny investice do dalšího rozvoje kanadského výzkumu vesmíru, které mohou skýtat příležitosti pro českou space komunitu. Investice ve výši 2,5 miliardy CAD mají kromě podpory kanadské účasti na Mezinárodní vesmírné stanici či vesmírné stanici Gateway pomoci urychlit vývoj nových technologií.

V této souvislosti je dobrou zprávou, že již v květnu se ve spolupráci české ambasády se zeměmi skupiny V4 a Kanadskou vesmírnou agenturou CSA chystá setkání s kanadskými vesmírnými partnery. Během něj bude mít možnost i Česká republika představit prostřednictvím svých zástupců z řad Ministerstva dopravy ČR či Brno Space Cluster svou národní vesmírnou komunitu, konkrétní dosažené úspěchy, plánované aktivity a nalákat tak Kanaďany na případnou spolupráci.

Akce byla již tradičně realizována za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR jako projekt ekonomické diplomacie PROPED ve spolupráci ZÚ Ottawa a agentury CzechInvest.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ottawě (Kanada). Autor: Jan Kubačka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl | Letecký průmysl

Doporučujeme