Český obranný průmysl se prezentoval iráckému veteránovi boje proti teroristům

Produkty českého obranného průmyslu by se brzy mohly objevit ve výzbroji a výstroji Irácké protiteroristické služby (Iraqi Counter-Terrorism Service – ICTS).

Tuzemské společnosti prezentovaly své možnosti šéfovi ICTS, armádnímu generálovi Abdel-Wahábovi al-Sá’adímu během jeho návštěvy Česka. Generál Sá’adí je veterán války proti Daíš – teroristické organizaci, která je známá také jako takzvaný Islámský stát.

Ilustrační fotografie

Firma Primoco UAV představila ve svém provozu výrobu vlastních dronů ONE 150, společnost JISR Institute prezentovala své mobilní rušičky a ve SVOS mohl generál Sá’adí vidět ukázku obrněných vozidel VEGA, PERUN i MARS. V Retii veterána války proti Daíš zaujalo unikátní české řešení – radar, který vidí skrze stěnu.

V České zbrojovce Uherský Brod měl možnost podívat se na výrobu legendárních českých střelných zbraní, seznámit se s českými zbraněmi V-AR a prohlédnout si průběh výcviku na cvičné střelnici Bowenite.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Návštěva generála Sá’adího v Česku se uskutečnila na přelomu června a července v rámci projektu ekonomické diplomacie PROPED. Veterána války proti Daíš pozval náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Abdel-Waháb al-Sá’adí je velitelem elitní irácké protiteroristické jednotky ICTS, jejíž velení spadá přímo pod úřad iráckého premiéra. Součástí ICTS je mimo jiné slavná Zlatá divize, která je pokládána za jednu z nejlepších operačních jednotek v regionu Blízkého východu. Armádní generál a jeho ICTS se nejvíc proslavili během bojů s teroristickou organizací Daíš na severu a západě Iráku.

Generál Sá’adí v Česku jednal o možnostech spolupráce mezi ministerstvy obrany obou zemí v boji proti terorismu, náměstek Kopečný také potvrdil zájem českého obranného průmyslu o spolupráci s Irákem a konkrétně s ICTS. Irácký armádní generál navštívil i Poslaneckou sněmovnu ČR.

Šéf irácké protiteroristické jednotky ICTS se dále setkal s představiteli elitních českých vojenských útvarů. Návštěva generála Sá’adího v Česku potvrdila úzké vztahy mezi oběma zeměmi a jejich odhodlání dále bojovat proti teroristické organizaci Daíš.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bagdádu (Irák). Autor: Vojtěch Jirásek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Irák | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Obranný průmysl

Doporučujeme