Český obranný průmysl se v ozbrojených silách Tuniska těší výborné pověsti

Ministr národní obrany Tuniské republiky Brahim Bartaji přijal velvyslance České republiky k jednání, jehož tématem byly možnosti vojenské a průmyslové spolupráce mezi oběma zeměmi.

Přijetí se uskutečnilo dne 28. října, ministr Bartaji přivítal tituláře blahopřáním tuniské administrativy České republice k 102. výročí vzniku samostatného československého státu. Vyjádřil spokojenost s kvalitou, spolehlivostí a pozáručním servisem vojenského materiálu, používaného tuniskými ozbrojenými silami, jmenovitě s výcvikovým letounem Aero L-59T Super Albatros 3/2, kterému skončí v roce 2022 jeho životnost, dopravními letouny L-410 UVP a tahači TATRA ve službách pozemních sil.

Titulář seznámil ministra s aktuálním stavem projektu L-39 NG, který prošel certifikací cvičné verze, předal mu aktuální prospekty a vyjádřil lítost nad neúčastí delegace tuniských leteckých sil na jednání uživatelského klubu L-39 v Praze, ve dnech 16. a 17. září 2020, které zabránil koronavirus.

Ministr byl pozván na návštěvu IDET 2021 do Brna, který bude ideální příležitostí seznámit tuniskou stranu s novými českými obrannými technologiemi, byly mu předány další informace, prospekty SVOS Přelouč k obrněným limuzínám pro přepravu chráněných osob a prospekt Centra pro výcvik pilotů., dále byl informován o úspěšné certifikaci bezpilotních prostředků firmy PRIMOCO.

Ministr poděkoval za příspěvek české strany složený do trust fondu NATO ve prospěch výcviku rozvoje schopností pozemních sil Tuniska při výcviku ochrany proti chemickým, biologickým a radiologickým látkám a nabídl české straně výcvikové kapacity tuniských armádních výcvikových zařízení, ve kterých je tuniská strana schopna cvičit účastníky misí v Africe.

Jednání navázalo na českou účast na první letecké show IADE na Djerbě, ve dnech od 4. do 8. března 2020,  které se účastnili zástupci českého obranného průmyslu a zástupce Ministerstva obrany České republiky. Tuniská strana opětovně potvrdila zájem na spolupráci, což je dobrá zpráva pro obranný průmysl.  

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tunisu (Tunisko). Autor: Ing. Pavel Černý, CSc., ekonomický diplomat.

• Teritorium: Tunisko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme