Český pivovarník získal v Ekvádoru cenu za ekonomický pokrok

Společnost Golden Prague, která v Ekvádoru vaří podle svých receptur pivo z českých surovin, získala cenu tamní obchodní komory.

Cenu za ekonomický pokrok na celonárodní úrovni v roce 2022, kterou udělila u příležitosti 103. výročí svého založení Obchodní komora Cuenca, si loni v prosinci převzal Martin Smetáček, generální ředitel firmy Golden Prague, a to za přítomnosti ekvádorského viceprezidenta. Ocenění aktivit českého investora je důkazem, že i v tak náročném teritoriu, jako je Ekvádor, je možné úspěšně podnikat.

Ilustrační fotografie

Golden Prague je největší českou investicí v Ekvádoru, která dosáhla hodnoty asi 4 mil. USD. Ve třetím největším městě země, Cuence, od roku 2017 vyrábí s českou technologií a z českých surovin ročně 3 500 hl piva. Produkce, převážně pivo v sudech, směřuje jak do vlastních restaurací, tak k řadě dalších podniků.

Aktuálně má společnost pět pivnic, a to přímo v Cuence, dále pak v Guayaquilu, Samborondónu a na dvou ostrovech Galapág. I přes složitou situaci v Ekvádoru je ve výstavbě další podnik – v hlavním městě Quitu. Pivnice Golden Prague Pub jsou největší sítí takto zaměřených podniků v Ekvádoru. Firma nyní zaměstnává vice než 100 pracovníků.

Kávová velmoc Kolumbie sama dováží stále víc zrn ze zahraničí

České pivo, česká kuchyně

Ve svých restauracích nabízí osm druhů piva vlastní produkce, vlajkovou lodí je světlý 11° Lager, spolu s černým 11° Lagerem a polotmavým 14° Lagerem Imperial. Kvalitu piva zajišťuje dnes již na dálku jeden ze společníků, sládek Tomáš Fencl. Pivnice kromě piva nabízejí také místní variantu české kuchyně. Menu sestavuje další společník, šéfkuchař Vladimír Šalanský.

V minulém roce navštívili pivovar v rámci výjezdního zasedání do Cuency ekonomičtí diplomaté ambasád členských zemí EU akreditovaných v Ekvádoru. Velice ocenili možnost ochutnat v tak vzdáleném teritoriu pivo vysoké kvality a Golden Prague Pub tak získal nové zákazníky.

Na tomto typu akcí v Latinské Americe jsou obvykle navštěvovány investice zemí, které jsou zde více přítomné – Španělska, Francie nebo Německa. Prosazení návštěvy podniku českého investora více zviditelnilo Českou republiku mezi ambasádami, které v Ekvádoru působí, a upozornilo na kvalitu českých produktů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Limě (Peru). Autorka: Eva Tadlíková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Amerika | Ekvádor | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme