Český pramen inovací na EXPO 2020

Když se 1. května roku 1851 otevřely brány londýnské výstavní síně Crystal Palace, postavené výlučně pro tuto příležitost, málokdo asi očekával, že se o 170 let později Světová výstava dostane až do Dubaje.

Už od první výstavy EXPO je jejím cílem pořádat exhibici kultury a průmyslu v architektonicky i funkčně výjimečných objektech. Obdobně jako olympijské hry, i EXPO představuje pro státy, výzkumníky a umělce jedinečnou příležitost prezentovat světu své nápady, řešení, kreativního ducha a šikovné ruce. To vše zabaleno do ideálů zlepšení života na Zemi a megalomanství.

Ilustrační fotografie

Londýnské Světové výstavy v roce 1851 se podle pramenů zúčastnilo na 6 milionů návštěvníků (asi třetina tehdejších obyvatel Velké Británie) a na vstupném se vybralo přes čtyři a půl milionu šilinků, tedy přes 22 milionů dnešních liber.

Poslední výstava EXPO byla zároveň první, která se uskutečnila v regionu arabských zemí. Zúčastnilo se jí 192 států a odhaduje se, že přilákala až 25 milionů návštěvníků. Mottem výstavy se stalo „Connecting Minds, Creating the Future“, tedy apel na vytváření zářné budoucnosti na základě spolupráce a sdílení. Dalšími dílčími tématy se staly udržitelnost, mobilita a příležitost.

Exportmag.cz: Přelomové Expo končí. Češi v Dubaji uspěli s řečí květin i výrobou vody ze vzduchu

Český pavilon Czech Spring, odkazující na zdroj životadárné H2O uprostřed rozpáleného arabského poloostrova, opět předvedl Českou republiku a její mozky v nejlepším světle. V Technologické agentuře České republiky (TA ČR) je nám ctí, že řada prezentovaných projektů, technologií a myšlenek vznikla právě díky podpoře naší Agentury a také tím, že se řešitelé projektů podpořených TA ČR prezentovali na tak významné akci.

Asi největší mediální ohlas získal prezentovaný projekt Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) Českého vysokého učení technického S.A.W.E.R. Ten se stal srdcem českého pavilonu Czech Spring a zásoboval ho vodou, kterou vyrábí ze vzduchu. ČVUT – UCEEB řeší desítky projektů podpořených TA ČR, příkladem může být ten navazující na revoluční S.A.W.E.R.: Mobilní autonomní zařízení pro produkci vody v pouštních oblastech, podpořený téměř šesti a půl miliony korun v Programu ZÉTA. Uvedený projekt měl za cíl přetvořit zmíněný S.A.W.E.R. do minimalistického, mobilního zařízení, které by umožnilo přístup k pitné vodě v odlehlých pouštních podmínkách a v konečném důsledku tak mohlo zachraňovat životy.

Systém S.A.W.E.R. | ČVUT UCEEB

Dalším vystavovatelem a zároveň řešitelem projektu podpořeného TA ČR je společnost Fenix Trading. Tato firma z Jeseníku se zaměřuje na topná řešení a nabízí se tedy otázka, co zrovna taková společnost může přinést na výstavu do pouště. Fenix představil exponát s názvem Under the Wings of Fenix. Chytré řešení v podobě jaderného minireaktoru chlazeného solí ukazuje, jak šetrně vyrábět a efektivně skladovat elektrickou energii. Jde o patent Centra výzkumu Řež, který může zásobovat nejen město, ale také třeba kosmickou loď.

Ředitel sekce Velké technologické projekty Petr Březina a šéf oddělení Neutronová fyzika David Harut představili na konferenci Czech Science, Sustainable Energy & Smart Mobility pořádané v rámci EXPO 2020 v Dubaji aktivity Skupiny ÚJV technologii HELCZA – Experimentální zařízení pro testování komponent pro vývoj budoucích generací fúzích zařízení a projekt již citovaného malého modulárního reaktoru Energy Well. Kovový model reaktoru v měřítku 1:30 byl součástí stálé expozice českého pavilonu. Centrum výzkumu Řež, s.r.o. je řešitelem celé řady výzkumných projektů podpořených TA ČR a souvisejících s progresivními jadernými reaktory nebo s vodíkovou energetikou.

EXPO 2020 skončilo, Česká republika má ocenění za nejlepší inovaci

Nadbytečnou energii pak pomohou také uskladnit bateriová úložiště v kombinaci s řízením energetických toků společnosti Fenix, která vyvíjí technologie na řízení energetických toků v domech, komplexech či celých městech. Společnost Fenix Trading je také zapojena do Programu Národní centra kompetence, kde spolu s dalšími 31 účastníky spolupracují na projektu Centrum pokročilých materiálů a efektivních budov (CAMEB), v jehož rámci vzniklo 84 výsledků výzkumu uplatnitelných na světových trzích.

Automatizovaná tisková farma | Prusa Research

Exponát českého pavilonu na EXPO We Speak Plantish je plně automatizovaná robotická linka od společnosti Photon Systems Instruments (PSI), která dokáže přečíst, jak rostliny reagují na různé podmínky a šoky a na základě zjištěných dat navrhnout vhodnou péči o ně. V národním pavilonu tedy návštěvníci zjistili, jak rostliny reagují například na hudbu – zkrátka, taková sofistikovaná Pláničkova metoda u rostlin. PSI je řešitelem v 6 projektech podpořených Technologickou agenturou ČR, přičemž aktuálně řešený Robotický systém pro detekci metabolických látek a patogenů v rostlinách za účelem zvýšení produkce léčivých látek obdržel finanční podporu v hodnotě přes devatenáct milionů korun.

Stroje vyrábějí stroje! Klasickou chaplinovskou grotesku v současnosti nahrazuje aktuální skutečnost. Své o tom ví Josef Průša a celá jeho firma. Už v počátcích pandemie covidu-19 v České republice byla Prusa Research jednou z nejvýraznějších společností dodávající na trh nedostatkové zboží – obličejové štíty.

Na dubajském EXPO pak společnost představila Prusa 3D Farm – interaktivní stěnu osobních 3D tiskáren vytvářejících trojrozměrné prvky skládačky, kterou sestavují návštěvníci pavilonu v reálném čase. I této společnosti vystavující na EXPO poskytla Technologická agentura podporu v rámci projektu Prusa Farm – Robotizace a samoobslužnost v aditivní výrobě. Expozice obdržela od českého generálního komisaře Jiřího Františka Potužníka cenu za nejpřínosnější inovaci pavilonu Czech Spring.

Převzato z magazínu TA.Di vydávaném Technologickou agenturou ČR / autor: Tomáš Holešovský

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme