Český projekt 3D tisku pro nemocnice získá evropskou podporu

Výzva programu EIT Health RIS Innovation Call podpoří dvacet konsorcií zlepšujících zdravotní péči v celé Evropě. Mezi vybranými inovacemi je i český projekt, který má za cíl zajistit spolehlivý 3D tisk pro zdravotnická zařízení.

Rekordních 20 inovací v raných fázích vývoje dostane podporu z EIT Health RIS Innovation Call 2022, což je jedinečný program, který pomáhá projektům ve stádiu konceptu.

Ilustrační fotografie

Podporu pro tuzemský projekt bude koordinovat české Centrum inovací DEX.

O evropskou podporu usilovalo více než 80 projektů. Iniciativa systému EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS), napomáhá s vývojem inovací pro zdravotní péči v zemích střední, východní a jižní Evropy, které jsou podle European Innovation Scoreboard pokládány za slibné.

Subjekty, která zvolené inovace vyvíjejí, obdrží až 75 000 euro na další rozvoj svého produktu či řešení. Další formou podpory je mentoring, účast na bootcampu a přístup k potenciálním investorům prostřednictvím EIT Health (síť úspěšných inovátorů ve zdravotnictví, jež sdružuje asi 150 různých organizací).

Masarykova univerzita poprvé ocenila inovační počiny

Největší úspěchy slaví Portugalci

Vůbec nejúspěšnější byli letos žadatelé z Portugalska, kterých bylo vybráno šest, následovaní Chorvatskem se čtyřmi a Řeckem se třemi projekty.

Za celé čtyři roky programu mají největší počet podpořených projektů shodně Portugalsko a Slovinsko. Téměř 50 procent vybraných konsorcií z tohoto ročníku se zaměřuje na řešení, která přinášejí zdravotní péči do domova pacientů a napomáhají tak její realizaci mimo nemocnice.

Ilustrační obrázek

„Rekordní počet přihlášek, které reprezentovaly úspěšné návrhy do letošní výzvy RIS Innovation Call, jasně ukazuje, že střední, východní a jižní Evropa je plná talentovaných inovátorů, kteří mají skvělé nápady a mohou nastartovat novou éru řešení pro zdravotnictví,“ říká Mónika Tóth, ředitelka EIT Health InnoStars

„Naším cílem je najít ty nejlepší nápady a inovace v raných fázích v celém regionu a podpořit různé hráče z byznysového i akademického světa, aby vytvářeli konsorcia a přeměnili své koncepty v realitu,“ doplňuje Tóth.

Z výzvy RIS Innovation Call vzešlo za poslední tři roky několik velmi úspěšných projektů jako například STEMI. Tato inovace pomáhá šetřit životně důležitý čas při diagnostice kardiovaskulárních onemocnění. Slovenský projekt, který získal podporu v roce 2019, vyhrál v roce 2021 cenu EIT Health Bridgehead Global a byl také zvolen nejlepším projektem v lucemburské výzvě House of MedTech a v Central European Initiative (CEI) v kategorii ‚časná reakce na covid-19‘.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme