Český projekt ArtMaster se zúčastnil amerického festivalu SXSW. Představil prototyp aplikace pro VR

V březnu 2023 proběhl v americkém Austinu desetidenní tech-music festival SXSW, na který se každoročně sjíždějí stovky vystavovatelů z celého světa představit své progresivní technologie. Jedním z nich byl i český projekt ArtMaster.

Do Ameriky přijel představit svůj prototyp aplikace pro virtuální realitu umožňující učit se hře na piano bez nutnosti učitele. Ten pomocí svých online kurzů pomáhá lidem naučit se hrát jak na hudební nástroj, tak poskytuje lekce zpěvu či kreslení.

ArtMaster na americkém festivalu SXSW | CzechStartups.org

ArtMaster se na českém národním stánku, který vznikl ve spolupráci Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva průmyslu a obchodu, agentury CzechInvest a hudební kanceláře SoundCzech, těšil velké oblibě po celou dobu festivalu. Piano bylo, společně s VR headsetem, k vyzkoušení přímo na stánku, do kterého, mimo mnoha dalších návštěvníků, zavítal i český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Michal Novák, zakladatel projektu vysvětluje: „Pro ArtMaster byla účast na SXSW opravdový game changer. Tento technologicko-hudební festival nás zcela pohltil. Během dne jsme mohli prezentovat a zároveň také testovat náš prototyp na stovkách lidí různého věku, etnika i míře zkušeností s rozšířenou realitou a večery jsme pak zasvětili procházení jednotlivých hudebních klubů, kde každý den probíhaly showcase koncerty mladých hvězd z celého světa. Přímo v Austinu jsme se také seznámili s rakouským tvůrcem naší nejvýznamnější konkurence MagicKeys a zřejmě i díky té všudypřítomné přátelské náladě jsme rozjednali fúzi obou projektů do jednoho. Toto setkání, ke kterému by bez účasti na SXSW velmi pravděpodobně nedošlo, tak nastavilo úplně novou dynamiku dalšího rozvoje ArtMaster!”

Startup ArtMaster buduje videoplatformu pro moderní výuková videa. V plánu je dobýt USA

Festival SXSW láká masy kreativních lidí, kteří po celou dobu festivalu mohli využívat konkrétní produkty i aplikace a využili možnost ponořit se hlouběji do světa technologií, hudby či filmu.

Byl připraven bohatý program ve formě konferencí nebo rozhovorů, které vedly výjimečné osobnosti z hudebně technologického světa. Jádrem programu byly keynote prezentace, ve kterých se představila např. herečka Priyanka Chopra Jonas nebo držitelka Oscara Tilda Swinton.

Tým | ArtMaster

Matěj Zahradník, ředitel zahraničního zastoupení CzechInvestu v New Yorku, doplňuje: „Letos jsme se SXSW poprvé účastnili přímo s českým národním stánkem, který zanechal velmi pozitivní ohlas. Díky spolupráci několika ministerstev a dalších institucí se nám podařilo vytvořit zajímavé české zastoupení zaměřené na hudbu, kreativní průmysl i technologie. Texas je obecně znám silnou historickou vazbou na českou komunitu – ne nadarmo tu na každém rohu narazíte na pekárny prodávající „kolache“ – což se projevilo i v neuvěřitelném zájmu návštěvníků festivalu o náš stánek.“

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme