Český průmyslový design se představí v Bruselu

U příležitosti českého předsednictví v Radě EU připravila Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) výstavu v Pražském domě v Design Museum Bussels. K vidění budou produkty významných českých firem a značek.

Výstava Design a transformace. Historie, současnost a vize českého designu, která bude k vidění v Design Museum Brussels od září do prosince, sleduje fenomén českého designu na příbězích čtrnácti vybraných firem a projektů.

Ilustrační fotografie

Od nejstarších, které vznikly ve druhé polovině 19. století (TON, Český porcelán, ŠKODA AUTO, Strážnický modrotisk), během 20. století a po sametové revoluci (Lasvit, mmcité, BOMMA), až po zcela nové projekty (Botas/PÁR). Hlavní pozornost je však věnována specifickému období uplynulých třiceti let.

Vedle historické perspektivy se výstava soustředí i na současnou podobu a úlohu českého designu podporovaného státem, činností profesních organizací i aktivitami na poli školství. Právě UMPRUM, hlavní organizátor výstavy, patří k místům, kde studenti přicházejí s odvážnými vizemi (Unique Client), které následně testují ve spolupráci s řadou firem.

Kromě produktů samotných výstava prezentuje i transformaci společnosti a designové výroby a sleduje nové strategie a způsoby, jak designéři přistupují k dnešním technologickým, ekologickým a etickým výzvám. Právě flexibilita a schopnost navázat na tradici vizionářskými myšlenkami jsou specifiky českého uvažování a designu s mezinárodním přesahem (Linet, Egoé).

V souvislosti s posunem pojetí designu od produkce krásných hmotných předmětů do virtuální oblasti se zásadně proměňuje i samotná disciplína. Na výstavě budou diváci svědky i této transformace. Součástí expozice bude mimo jiné interaktivní oddíl s produkty z dílny herních developerů Amanita Design nebo tzv. „tisková farma“ – instalace firmy Prusa3D permanentně produkující dílky pro skládání objektu.

Výstavu bude dále rozvíjet doprovodný program včetně přednášky kurátorky výstavy Daniely Kramerové o československé účasti na EXPO 58 a „bruselském stylu“ nebo workshopu textilní upcyklace s Lenkou Vackovou (Textile Mountain).

Převzato ze speciální přílohy časopisu Svazu průmyslu a dopravy České republiky Spektrum (3Q/2022). Autor: Tereza Škvárová, UMPRUM

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Design | Kreativní průmysly

Doporučujeme