Český startup Mews získal na rozvoj 33 milionů dolarů

Český startup Mews, který poskytuje ubytovacím zařízením systém pro kompletní správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků hostů, získal v investičním kole Series B 33 milionů dolarů. Za novým přílivem finančních prostředků stojí bostonský investiční fond Battery Ventures, který v minulosti pomohl k úspěchům gigantům jako Apple, Google, Intel nebo Oracle.



Díky této transakci přesáhne hodnota mladé firmy 5 miliard českých korun, investice má mimo jiné pomoci posílit aktivity firmy v USA a oslovit nové posily do týmu, jehož centrála sídlí v Praze.

Startup zároveň překročil počet 1000 unikátních ubytovacích zařízení, ve kterých jej používají. Platformu, která pomáhá minimalizovat provozní úkoly a ušetřenou energii investovat do hotelových služeb, už využívají všechny významné hostelové řetězce na světě i řada předních hotelů. Počet uživatelů roste zhruba o dvanáct ubytovacích zařízení týdně. Systém momentálně spravuje přes 130 tisíc lůžek ve 48 zemích světa, v jejichž ubytovacích zařízeních díky Mews proteče kolem 150 milionů dolarů měsíčně. Mladá firma se proto rozrůstá i personálně, momentálně otevírá nové – především vývojářské – pozice ve své pražské centrále, kde nyní sídlí 135 z celkového počtu přes 270 lidí.

„Zájemců z řad investorů bylo více, ale naše volba nakonec padla na Battery Ventures. Z velké části také proto, že jde o investiční skupinu s bohatými zkušenostmi v hotelovém byznysu a sídlem v Bostonu, jde tedy o silného strategického partnera v naší situaci. Nedávno jsme otevřeli novou kancelář v New Yorku a po velkém úspěchu na starém kontinentu plánujeme ještě více proniknout právě na americký trh,“ říká zakladatel startupu Richard Valtr. S čerstvou investicí přichází také dvě nové posily do představenstva Mews. Prvním z nových členů je Sanjiv Kalevar, který v Battery Ventures působí jako principál, a druhým je jejich generální partner Michael Brown.

„Svět cestovního ruchu se za posledních 20 let zásadně proměnil. A to i díky tomu, že se jak samotní hoteliéři, tak i cestující adaptovali na digitální a cloudová řešení. Majitelé hotelů a dalších ubytovacích zařízení se zároveň snaží řešit výzvu konkurence na platformách typu peer-to-peer, jako je Airbnb. Mews jim dodává nástroj, díky kterému se nemusí starat o každodenní chod podniku, ale místo toho se mohou soustředit na to, jak klientům zpříjemnit zážitek z ubytování. Mews tímto zásadně mění svět cestování a jsme rádi, že jsme toho součástí,“ dodává Sanjiv Kalevar z investiční skupiny Battery Ventures.

Progresivní řešení, co pomůže s administrativou

Když hledal Valtr před sedmi lety technologické řešení, které by mu v nově vzniklém hotelu Emblem v Praze pomohlo vyřešit provozní záležitosti, zjistil, že na trhu chybí. „V té době v podstatě neexistovala žádná efektivní platforma, přes kterou by se dalo snadno přihlašovat a odhlašovat mimo recepci, objednat si jídlo z hotelové restaurace nebo spravovat aplikace třetích stran. A tak jsem se rozhodl, že ji založím,“ vypráví zakladatel Mews.

Mews je systém, který dnes umí mimo jiné přijímat platby od hostů, řešit kompletní management hotelu včetně personálu, a především pak podporuje připojení na vlastní API, takže se může jakákoli jiná služba v případě zájmu se systémem od Mews propojit. Automatizuje tak různé činnosti, které byly doposud řešené lidskou silou. Tím dává hotelům možnost minimalizovat provozní úkoly a ušetřenou energii investovat do služeb, které zlepší zákaznickou zkušenost jejich návštěvníků. „V praxi to například vypadá tak, že se host u vchodu do hotelu místo recepce potká s obrazovkou iPadu, zatímco na místě původního recepčního pultu vznikne tetovací salon. A to si nevymýšlím, v jednom hostelu se to skutečně stalo,“ říká Valtr.

„Máme jasnou vizi, kam se může svět ubytování ubírat: a je to daleko za hranice snadných check-inů,“ tvrdí generální ředitel společnosti Mews Matthijs Welle. „Chceme moderní ubytování změnit od základů, například zlepšením procesů a posílením personálu, ze kterého může být díky Mews nejen vysoce efektivní, ale zejména inovativní tým, který se může podílet na lepším zážitku z ubytování. Momentálně jsme na cestě k postupnému růstu o 200 % meziročně, takže je zřetelné, že chuť ke změně tímto směrem existuje,“ uvádí Welle.

Mews se chystá na významné hotely

„Začínali jsme s menšími nezávislými hotely a hostely, kde je většinou mladá klientela, která progresivní řešení nejen vítá, ale dokonce vyžaduje. O přidané hodnotě systému se nám ale nakonec podařilo přesvědčit i větší hotely, které jsou v zavádění markantnějších změn tradičně opatrnější,“ říká Valtr.

„Dnes už Mews využívají všechny významné hostelové řetězce na světě i řada velkých hotelů a očekáváme, že jejich počet bude narůstat. Máme za sebou tisíc implemetací. Se současnou bilancí zhruba dvanáct nových zařízení týdně ale předpokládáme, že na sebe druhá tisícovka nenechá příliš dlouho čekat,“ míní Valtr.

Mews vznikl v roce 2012 v Praze, kde má dodnes hlavní sídlo se 135 lidmi. Společně s kancelářemi v Londýně, Amsterdamu, Barceloně, Paříži, Mnichově, New Yorku, Stockholmu a Sydney však celkový počet zaměstnanců čítá přes 270 lidí a toto číslo každý měsíc narůstá. Momentálně také vznikají nové kanceláře v Miláně a Johannesburgu. Do šesti měsíců chce startup otevřít pobočky také v Dallasu, Los Angeles a Miami. Mews v investičním kole Series A získal necelých 6,7 milionu dolarů, za nimiž stál investiční fond Notion, následovaný fondy HenQ a Thayer Ventures. Výše nové investice v kole Series B z fondu Battery Ventures činí 33 milionů dolarů. Společně s prostředky ze Series A tak startup získal celkovou investici téměř 40 milionů dolarů.

Mews

Mews je český startup, který poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků hostů. Umí mimo jiné přijímat platby, řešit kompletní management hotelu včetně personálu, a především pak podporuje připojení na vlastní API, takže se může jakákoli jiná služba v případě zájmu se systémem propojit. Platformu dnes využívá přes 1000 ubytovacích zařízení ve 48 zemích po celém světě. Společnost má centrálu v Praze, své kanceláře však už rozšířila i do  řady měst, mj. do Londýna, Amsterdamu, Barcelony, Paříže, Mnichova, Stockholmu či Sydney.


Redakčně upravená tisková zpráva Mews

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Investice | Služby

Doporučujeme