Český startup nově umožňuje uživatelům jednoduše vydělávat prodejem vlastních knih 

Startup Poetizer odstranil poslední bariéru, která doposud stála v cestě rychle rostoucímu množství těch, kdo se chtějí zabývat psaním. A to bariéru finanční.

Uživatelé digitální publikační ekologické platformy, která je začleněna do sociální sítě obsahující již 3 miliony básní od více než 320 tisíc registrovaných uživatelů po celém světě, tak dnes mohou bez dodatečných finančních nákladů a také úsilí začít jednoduše vydělávat prodejem svých knih.  

Foto: Poetizer

Poetizer již na jaře letošního roku představil „Canvu pro spisovatele”, tedy možnost vytvořit si v několika jednoduchých krocích vlastní ilustrovanou knihu poezie s využitím původních, na Poetizeru již zveřejněných básní. Umožnil tak autorům publikovat přes Poetizer již několik tisíc knih jednoduše a rychle bez dodatečných nákladů, problémů s formátováním nebo zdlouhavé komunikace s ilustrátory. Nově budou moci uživatelé v USA poskytnout svou knihu ke koupi ostatním uživatelům Poetizeru, a začít tak snadno vydělávat. Bez nároků na jejich finance a čas.  

„Stále více lidí by se rádo věnovalo psaní, ale jsou nuceni čelit mnoha bariérám. Dnešním dnem jsme jim odstranili poslední bariéru, a to finanční. Nyní s námi mohou bez dodatečných finančních nákladů a úsilí začít vydělávat prodejem svých knih. Je skvělé, že tak můžeme pomoci lidem k dodatečnému výdělku i během tohoto náročného období vysoké inflace,“ říká Lukáš Sedláček, zakladatel a CEO Poetizeru. 

Nejrychleji rostoucí trh 

Poetizer se v rámci monetizace zaměřuje na oblast samovydávání, tzv. self-publishing. Samovydávání je nejdynamičtěji rostoucí oblastí globálního knižního trhu, který čítá 142 miliard amerických dolarů ročně. Již v roce 2017 překonal poprvé v historii podíl knih vydaných vlastním nákladem v USA podíl velkých nakladatelů na trhu a od té doby oblast samovydavatelství meziročně roste o několik desítek procent. Počet tímto způsobem vydaných knih během posledních pěti let stoupl o 264 %. V období covidu zaznamenala tato oblast doslova raketový růst.   

Zatímco tradiční sociální sítě měly svůj růst založený na masivním nabírání uživatelů s pomocí ohromných investic, přičemž teprve pak hledaly způsob monetizace, který u většiny platforem skončil poskytováním reklamního prostoru třetím stranám, startup Poetizer zvolil jiný postup. Nejprve uvedl monetizační model a teprve poté plánuje cílené škálování na více uživatelů. „Škálovat na vysoké počty uživatelů chceme až s dalším investičním kolem, klíčové pro nás bylo mít nejdříve výnosy. Každý řádný byznys by měl mít nejprve funkční motor, ne jen kola,“ říká Lukáš Sedláček a dodává: „Naší strategií je nejprve globálně ovládnout módní niche poezie, která představuje více než 10 % světové populace, a poté zvážit přidání dalších žánrů.“ 

Technické řešení „vše v jednom” s důrazem na ekologii 

Poetizer demokratizuje a zjednodušuje celý proces samovydávání, nově včetně prodeje vlastních knih. Autorům umožňuje, aby si sami stanovili cenu knihy a užívali si velký podíl na příjmech, aniž by museli platit tisíce dolarů za různé služby nebo tisknout svá díla ve vysokých nákladech a pak je sami prodávat. Díky tomu, že je komplexní technické řešení začleněno do živé digitální sociální platformy, která spojuje autory i čtenáře, disponuje Poetizer všemi potřebnými daty pro cílený prodej a marketing. Poskytuje autorům technické řešení „vše v jednom“, které jim umožní snadno a rychle zformátovat, ilustrovat, vytisknout a nově dokonce i prodat jejich dílo – mohou se tak soustředit jen na psaní. 

Český startup přináší také nový, ekologičtější přístup k tisku a vydávání knih. Tradiční nakladatelský průmysl není ekologický. Knihy se tisknou ve velkých počtech na vzdálených místech, kde je tisk nejlevnější, poté se přepravují po celém světě se značnou uhlíkovou stopou, a teprve pak se prodávají. Neprodané knihy navíc skončí na skládkách. S Poetizerem se knihy vyrobí v tiskárnách blízko prodeji až po jejich zakoupení, čímž se eliminuje zbytečné užití papíru a díky kratší vzdálenosti vznikne méně emisí oxidu uhličitého. 

Poetizer nabízí tvůrčí prostor pro čtení, psaní, tisk, publikování, nákup a prodej poezie. Poskytuje inovativní model digitálního publikování zakotvený v sociální platformě, který spojuje spisovatele se čtenáři a umožňuje autorům snadno a ekologicky publikovat svá díla. 

Díky milionům lidí, kteří ročně navštěvují webovou platformu, a více než 320 000 registrovaných uživatelů po celém světě, kteří na platformě napsali již 3 000 000 básní, spojuje Poetizer lidi z různých kontinentů, prostředí a společenských vrstev. Poetizer je síť, prodejní místo, komunita a bezpečný prostor pro podobně smýšlející duše, které se mohou navzájem propojovat a podporovat. 

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme