Český startup vylepšil „dílnu do dlaně“. Hodí se v době karantény

Český technologický startup 3Dsimo představil jakousi kompaktní dílnu do dlaně. Inovativní výrobek 3Dsimo MultiPro zahrnuje sedm unikátních nástavců, které rozšiřují možnosti využití již etablovaného multitoolu. V době uzavřených hobbymarketů dokáže provést nutné opravy a dát prostor kreativitě dětí.

Dnes již mezinárodně úspěšná firma 3Dsimo se zrodila v pokoji panelového bytu, ve kterém David Paškevič, v té době student ČVUT, vyvinul teprve druhý původní prototyp 3D pera na světě. V roce 2014 založil startup, který postupně uspěl v několika crowdfundingových kampaních a dnes působí na více než 150 evropských trzích s ročním obratem kolem 25 milionů korun. Od dob svých začátků se však vize společnosti a její produkty posunuly daleko za horizont takzvaných 3D per. 3Dsimo dnes definuje především multifunkční využití produktů a místo 3D pera představuje elegantně kompaktní multitool, jehož funkce dalece přesahují možnost prostorového kreslení. 

„3D pera byla zajímavým produktem, ale dnes je vyrábí desítky firem v různé kvalitě. V 3Dsimu však věříme, že náš multitool má mnohem větší potenciál a může být užitečný všem, nejen nadšencům do moderních technologií a fanouškům 3D tisku. MultiPro jsme proto vyvinuli jako všestranný nástroj, který zvládne nahradit většinu nářadí v běžné dílně a měl by tak patřit do všech moderních domácností. S jediným nástrojem dokážete pomocí výměnných nástavců postavit boudu pro psa, opravit motocykl nebo vyrobit osobitý dárek,“ uvádí David Paškevič, CEO 3Dsimo.

Od pilky až po šroubovák

Sada 3Dsimo MultiPro 4in1 ve své základní výbavě obsahuje multitool vážící pouhých 70 gramů s LCD displejem pro jednodušší ovládání a čtyřmi vyměnitelnými nástavci: perem pro 3D kreslení, pilkou, pájkou a nástavcem pro vypalování do dřeva či kůže. Pro maximální využití nástroje je možno jej upgradovat na MultiPro 7in1, a to přikoupením dalších nástavců – přímočaré pily, šroubováku a vrtáku. K dispozici je navíc aplikace, která majiteli dovolí MultiPro i v budoucnu aktualizovat jednoduchým updatem firmwaru a používat nové nástavce, které firma vyvíjí. S trochou nadsázky se tak jedná o nástroj, který nikdy nezestárne. 

„Nechceme přispívat k zahlcení trhu dalšími a dalšími nepotřebnými věcmi, proto je pro nás životnost našich produktů zásadní. Chceme vyrábět praktický nástroj ve vysoké kvalitě, který si zákazník bude moci sám upgradovat pomocí jednoduché appky a využívat ho dlouhé roky. Konečně i za myšlenkou ‚univerzální dílny do dlaně‘ stojí náš přístup k udržitelnosti. Mnoho věcí je možné si opravit nebo vylepšit doma, než abychom je vyhazovali a kupovali stále nové. A MultiPro je tím pravým pomocníkem, který v této snaze může pomoci,“ nastiňuje svoji vizi zakladatel společnosti.

Děti mohou zkusit prostorové kreslení

K čemu konkrétně lze MultiPro využít? Například k drobným opravám nábytku, broušení povrchů, tuningu karoserie aut, opravě jízdního kola nebo sestavení elektronických komponentů. MultiPro mohou využít i děti – například prostorově nakreslit svou oblíbenou filmovou postavu, vyřezat halloweenskou dýni nebo vyrobit model letadla. V neposlední řadě multitool využívají také umělci a designéři. Lze s ním totiž vytvářet subtilní skulptury, navrhovat originální oblečení či doplňky, vypalovat do kůže nebo gravírovat do skla.

Všechny produkty 3Dsimo jsou kompletně vyvíjeny i produkovány v libeňské dílně, kde společnost sídlí, a jedná se tak o ryze český výrobek. Firma na místě produkuje všechny komponenty včetně obalů, ve kterých se multitool dostane až ke koncovému zákazníkovi.

(red)

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme