Český výrobce mobilní ochrany hranic se představil v Rumunsku

Česká firma Grant Detection, která se zabývá vývojem a výrobou mobilního detektoru přítomnosti osob a zvířat v nákladních automobilech, se úspěšně představila v Rumunsku.

Země se stejně jako jiné evropské státy potýká s řadou výzev při ochraně svého hraničního pásma a český výrobek tak nabízí vítané technologické řešení.

Ilustrační fotografie

Miniaturní Mobilní Detektor MMD01 je unikátní technologické řešení odhalování přítomnosti osob a zvířat, které používá inovativní technologii na principu detekce tlukotu srdce. Toto řešení fakticky nemá konkurenci, ostatní přístroje využívané na hranici fungují na jiných základech, například pracují s rentgenovým screeningem, detekci elektromagnetického pole a podobně.

Prezentace MMD01 byla rozložena do dvou částí. Nejdříve český výrobce v bukurešťském sídle pohraniční policie promítl před vrcholnými reprezentanty krátké instruktážní video, představil přístroj a na závěr této části proběhla velmi živá diskuze. Rumunské posluchače zajímaly detailní parametry, funkčnost i v extrémních podmínkách, respektive konkrétní výsledky včetně zkušeností české pohraniční policie. Bylo zřejmé, že přístroj české firmy rumunskou stranu zaujal.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Druhá část prezentace proběhla přímo na nejvytíženějším hraničním přechodu mezi Rumunskem a Bulharskem Giurgiu Ruse. Přístroj se ověřoval v ostrém provozu na skutečných kamionech a dodávkách. Podmínky na tomto přechodu panují opravdu extrémní, neustálé vibrace puštěných motorů testovaly hranici nejvyšší možné míry spolehlivosti. Detektor obstál i v tomto kritickém prostředí.

Jednoduchá obsluha i zajímavá cena

Za rumunskou stranu se testů zúčastnili vedoucí a odborní pracovníci technického oddělení, logistického oddělení, operativy, šéf hraničního přechodu a další zainteresované osoby. Rumunská strana uvítala především rychlost vyhodnocení, zda se ve vozidlech nachází neautorizovaná osoba, vysokou míru spolehlivosti měření, operativnost, kdy k obsluze stačí jediná osoba, a v neposlední řadě zaujala i cena. Rumunská strana rovněž ocenila, že ruční detektor neovlivňuje při používání negativně životní prostředí a neovlivňuje zdraví člověka, a to ani obsluhu, ani detekovanou osobu.

Ruční detektor MMD01 je mobilní a může být součástí vybavení jakéhokoliv kontrolního stanoviště nebo hlídkového vozidla, lze jej využívat 24 hodin a 7 dnů v týdnů. Rumunští představitelé nyní nabídku vyhodnocují, v případě potřeby lze poskytnout detektor na zkušební dobu. Je zřejmé, že v porovnání s dosud používanými způsoby vyhledávání osob ve vozidlech, je český výrobek v konkurenční výhodě.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bukurešti (Rumunsko). Autor: Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Bezpečnost

Doporučujeme