Český výrobce šicích strojů otevřel showroom v Nigérii

České stroje, ať už malé nebo velké, jsou díky své kvalitě známé po celém světě. Poprvé se podařilo dostat na nigerijský trh i profesionální šicí stroje z České republiky.

Moravská firma Anita B. z Boskovic vyrábí pod značkou Garudan profesionální šicí stroje, které slouží primárně pro velkovýrobu textilu a obuvi. Firma má již v Africe řadu zkušeností, proto se nyní zaměřila na založení své pobočky i v nejlidnatější zemi subsaharského regionu, a sice v jeho největším obchodním centru – v nigerijském Lagosu.

Šicí stroje moravské firmy Anita B. | Foto: Beata Matusiková, ZÚ Abuja

Významnou součástí nigerijské kultury je nošení tradičních mužských obleků a dámských šatů typického střihu, které jsou zhotovovány místními krejčími a švadlenami. Taktéž je známé tradiční ruční barvení látek, z nichž se dále toto tradiční oblečení šije.

Dodržování národních tradic v odívání nadále silně přetrvává, přestože se do Nigérie, jak i do dalších afrických zemí, dostává textil z Číny a obnošená konfekce z Evropy a USA, které do značné míry utlumilo rozvoj místního textilního průmyslu.

K největším příležitostem v Africe patří lusofonní státy

Vzhledem k vládnímu zájmu o diverzifikaci ekonomiky a mimo jiné o znovunastartování textilního odvětví je zde potřeba dodávek kvalitních moderních šicích strojů a potřeb pro lokální výrobce textilu. Firma Anita B./Garudan se tak v tomto směru stala první českou vlaštovkou.

Dne 7. dubna 2022 v Lagosu za přítomnosti zástupců společnosti Anita B. p. Burgra a p. Paara, prvních reálných klientů a dalších potenciálních zákazníků, zástupce CzechTrade v Lagosu p. Štěpána Beneše a ekonomické diplomatky velvyslanectví v Abuji pí. Beaty Matusikové, otevřela firma svůj první showroom a připravila den otevřených dveří.

Firma již v Nigérii uzavřela první zakázky a své zákazníky má a nadále bude hledat i v sousedních zemích. Pevně věříme, že firmu Anita B., která si pro obchod na africkém trhu zvolila jméno Garudan Africa, budou v Nigérii potkávat nejen další obchodní úspěchy, ale budou ji zde následovat i další české firmy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji (Nigérie). Autorka: Beata Matusiková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Nigérie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme