Čeští podnikatelé se vrátili ze Lvova, mise se zúčastnilo více než sto ukrajinských firem

Obchodní mise, kterou zorganizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci Business klubu Ukrajina, se vrátila ze Lvova. Ukrajinská strana projevila o české firmy velký zájem, jak na firemní, tak samosprávné úrovni.

Akce se zúčastnilo více než 100 ukrajinských firem. Vedoucí delegace, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický se setkal s gubernátorem oblasti Maksimem Kozyckým, starostou města Andrijem Sadovým i spolupředsedou poslaneckého klubu česko-ukrajinského přátelství Rostislavem Tistykem.

Ilustrační fotografie

Lvovská oblast i město samo potřebuje zakládat průmyslové zóny, protože se do ní přesídlují firmy a podnikatelé, kteří opustili válkou postižené východní regiony Ukrajiny. Tomu je potřeba přizpůsobit potřebnou infrastrukturu. Oblast by uvítala investice do dřevozpracujícího průmyslu, strojírenství, energetiky, výroby stavebních hmot, potravinářství či sklářského průmyslu.

Velkou příležitostí je úmysl města vybudovat velké léčebné zařízení pro vojáky zraněné na frontě, především při jejich doléčení, tedy všechny formy rehabilitace, protetické pomůcky či psychoterapii a jejich následnou reintegraci do pracovního trhu.

Samostatnou kapitolou je péče o vnitřně přesídlené osoby, jejich ubytování a zabezpečení péče o ně v nadcházejících zimních měsících. V tomto ohledu by bylo potřeba dodávky především trvanlivých potravin a rostlinných olejů.

V rámci MSV Brno se 5. října 2022 uskuteční Business den Ukrajiny za účasti náměstka ukrajinského ministerstva hospodářství Tarase Kačky a delegace obchodní a průmyslové komory Dněpropetrovské oblasti. Registrovat se je možné na webu Komory SNS. Další informace jsou také k dispozici na businessklubukrajina.cz.

• Teritorium: Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme