Čeští potravináři na Seoul Food 2019 v Korejské republice

Velvyslanectví ČR v Soulu připravilo ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem zemědělství ČR projekt ekonomické diplomacie, zaměřený na podporu exportu české potravinářské produkce do Korejské republiky a na propagaci incomingové vinařské a pivní turistiky. Projekt byl realizován na mezinárodním potravinářském veletrhu Seoul Food 2019.



Ve dnech 21.-24. května 2019 se v Soulu uskutečnil jeden z nejvýznamnějších asijských mezinárodních potravinářských veletrhů Seoul Food 2019. V letošním roce se jej zúčastnilo 887 domácích a 585 zahraničních vystavovatelů ze 47 zemí, kteří vystavovali svoje výrobky na celkové ploše 76 121 m². Veletrh navštívilo více jak 55 tisíc návštěvníků. Kromě potravin a nápojů byly na akci představeny výrobci výrobních a balících linek potravin, zařízení a vybavení potravinářských provozů, kuchyní apod.

ČR se na ploše 45 m² prezentovala formou samostatné expozice, kterou v rámci projektu ekonomické diplomacie připravil Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Soulu ve spolupráci Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem zemědělství ČR. Naše expozice byla zaměřena především na podporu exportu české potravinářské produkce do Korejské republiky. Tvořily ji tři stánky, na kterých se prezentovaly společnosti Royal Czech Beer, Rudolf Jelínek, Budějovický Budvar, Pilsner Urquell, Pivovar Velké Popovice a firma BlueTouch, která kromě alkoholických nápojů propagovala též český med.

Na samostatném stánku České republiky byly formou katalogové výstavy a vzorků představeny rovněž společnosti Karlovarské minerální vody, Jan Becher – Karlovarská Becherovka, CS Spirit, Zeelandia s džemy Darinka a výrobce cukrovinek Carla. Na všech třech stáncích české expozice probíhaly ochutnávky potravin a nápojů z České republiky. Ze strany návštěvníků byl největší zájem o české pivo z Budějovického Budvaru a Plzeňského Prazdroje a dále též o tradiční Karlovarské oplatky.

Stánek České republiky propagoval rovněž vinařskou a pivní turistiku. Pro návštěvníky naší expozice byly k dispozici publikace Doing Business in the Czech Republic a prospekty Ministerstva zemědělství ČR a Vinařského fondu (Czech Hops, Czech Beer, Beer Travels, Land of Wine, Export Potential of the Czech Traditional Agri-Food Products and Tchnologies, Quality and Tradition of Czech Agriculture and Food Sector, Food and Drinks Producers of the Czech Republic, Beyond the EU Borders, Across the Czech Republic aj.).

Na stánku ČR jednali v průběhu veletrhu obchodní rada Velvyslanectví ČR v Soulu a expertní pracovnice Ministerstva zemědělství ČR, kteří odpovídali na dotazy návštěvníků. Pro všechny české účastníky byla k dispozici asistentka obchodního rady, která v případě potřeby tlumočila z korejštiny do angličtiny.

Celá akce splnila svůj cíl a díky náročné přípravě a spolupráci obchodně-ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Soulu s Ministerstvem zemědělstvím ČR se setkala s mimořádným ohlasem. Naše účast na veletrhu Seoul Food 2019 umožnila českým výrobcům představit své výrobky zahraničním partnerům a současně též zviditelnila naši zemi jako ekonomiku s vyspělou potravinářskou produkcí. Významným přínosem je též podpora incomingové turistky do ČR. Česká účast na letošním ročníku mezinárodního potravinářského veletrhu Seoul Food tak úspěšně navázala na předchozí akce na podporu exportu potravinářské produkce do Korejské republiky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Květoslav Sulek, obchodní rada.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme