Čeští včelaři pomáhají Libanoncům s marketingem a prodejem medu

Libanon má hluboce zakořeněnou historii spojenou s produkcí medu, která je dokonce zmíněna ve Starém zákoně. Včelařství se rozvíjí díky investicím ze soukromého sektoru a rozvojové podpoře, mimo jiné i té české.

V jejím rámci bude česká firma pomáhat Libanoncům zlepšit marketing a zvýšit prodeje medu. Malý lokální projekt se zaměřuje na přibližně 200 včelařů z oblasti Mount Lebanon a Severního Libanonu, jimž by české zdroje měly zajistit instalaci balicího a etiketovacího zařízení pro sklenice na med.

Ilustrační foto

Realizátorem je společnost HOSCO Agri, která se včelařství věnuje od roku 2014. Kromě vlastní produkce dubového medu, mateří kašičky a recyklaci voskových plátů je posláním společnosti HOSCO Agri pomáhat včelařskému sektoru v Libanonu růst a podporovat včelaře v regionu optimalizovat výrobní postupy, zlepšovat kvalitu včelích produktů, zvyšovat produktivitu včelstev a nacházet ekologicky odpovědná řešení chovu včel.

Zároveň poskytuje společnost včelařům odborné poradenství v oblasti optimalizace včelařských postupů a recyklace voskových plátů, sterilizaci, ošetření a recyklaci veškerého přírodního včelího vosku od včelařů, kteří dodržují mezinárodní standardy kvality a normy.

Trend bude vyrobit s méně materiálem více, říká spolumajitel společnosti Beneš a Lát

Libanon se od začátku ekonomické krize v roce 2019 víc a víc orientuje na vlastní produkci, zejména zemědělských plodin a výrobků. Podle libanonského ministerstva zemědělství působí v zemi 10 000 včelařů, kteří vlastní 400 tisíc včelstev a ročně produkují 3500 tun medu. Hodnota produkce a prodeje dosahuje přibližně 70 milionů USD ročně. Na vývoz jde asi polovina celkové produkce, která směřuje hlavně do zemí Zálivu.

I libanonští producenti medu se snaží o dosažení lepších standardů kvality (certifikace ISO), posílení svých podnikatelských a zpracovatelských dovedností a zvýšení proexportního potenciálu.

Tři sezóny v roce

Země nabízí dokonalé podmínky pro produkci vysoce kvalitního medu. Teplé klima, dostatek srážek, rozmanitá flóra a strmá nadmořská výška – od hladiny moře až po více než 3000 metrů – to vše přispívá k ideálnímu prostředí pro celoroční produkci, kdy se med sbírá ve třech sezónách ze čtyř, přičemž včely a včelaři využívají nektar mnoha odrůd rostlin a stromů po celé zemi. Včelařství a produkce medu navíc vyžadují pouze malé počáteční investice a žádné požadavky na vlastnictví půdy.

Podle ročního období a nadmořské výšky může být med horský nebo pobřežní, dubový, více květový nebo z pomerančových květů. Specifikem Libanonu je cedrový med, který je produkován převážně libanonským kmenem včel s názvem Apis mellifera Syriaca. Jedná se o jediný druh včel, který dokáže odolat obrovským výkyvům klimatu a teplot, které se vyskytují ve vysokých nadmořských výškách libanonských hor, kde může být počasí během dne velmi horké a v noci velmi chladné. I když je jejich produkce co do množství relativně nižší než u jiných kmenů včel, jsou v tomto prostředí stále nejúčinnější.

Ilustrační fotografie

Západní standardy jsou žádané

V libanonském včelařském sektoru dominují malovýrobci a družstva, která obvykle prodávají přímo svým klientům nebo na farmářských trzích. V zemi je šest laboratoří na testování medu. Libanonský standardizační ústav (LIBNOR) také vydal národní standardy pro produkci medu týkající se čistoty a čerstvosti.

Zároveň se v posledních letech zvýšily investice do výzkumu a vývoje na podporu růstu průmyslu. V roce2016 bylo v Libanonu s podporou americké rozvojové agentury USAID spuštěno první centrum umělé inseminace včelích matek v arabském světě. Během testovacího období centrum vyprodukovalo více než 2 200 včelích matek umělým oplodněním.

Libanonským včelařům chybí pochopení moderních včelařských technik a nemají dostatek informací a dovedností pro léčbu nemocí postihujících včely a med. Mají zájem o rozsáhlé školení a poradenství v oblasti používání pesticidů v zemědělství, které v zemi úplně chybí.

Dalšími potížemi libanonského včelařství jsou omezený přístup ke včelím matkám dobré kvality a omezený přístup k profesionální extrakci, recyklaci vosku a stáčení. Čeští včelaři by se mohli s libanonskými podělit o znalosti v oblasti podpory lepšího získávání, agregace a zpracování medu, naučit je, jak zvýšit počet kvalitních včelích matek a včelstev v zemi a zvyšovat produktivitu úlů.

Libanonští včelaři mají také zájem naučit se vyrábět kosmetické přípravky z propolisu a mateří kašičky. I v tomto oboru je pomoc od českých výrobců „medové“ kosmetiky v Libanonu vítána.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bejrútu (Libanon). Autorka: Lýdia Skolilová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme