Čeští vinaři čelí v Koreji velké konkurenci, důležité je aktivní budování značky

Umístění nových vín do jihokorejských restaurací, vinoték nebo barů je komplikované a cenová konkurence mezi importéry se přehřívá kvůli většímu množství produktů na trhu.

Navzdory těmto překážkám skýtá zdejší vinný segment pro české exportéry stále příležitosti a s cílem překonat výše uvedené výzvy je klíčová práce s důležitými jihokorejskými stakeholdery, jejich edukace a rovněž aktivní budování dobrého PR své značky.

Tři sklenice s bílým, růžovým a červeným vínem stojící na sudu s hrozny
Ilustrační fotografie

Právě na práci s jihokorejskými stakeholdery se zaměřil letošní projekt ekonomické diplomacie pod hlavičkou Velvyslanectví ČR v Soulu. Třináct českých a moravských producentů vína v polovině prosince prezentovalo to nejlepší ze svých sklepů svým potenciálním partnerům v zemi.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Zástupci téměř 70 korejských someliérů, importérů, ale také médií a influencerů tak měli možnost seznámit se s širokou škálou vinařství od těch na korejském trhu již dostupných až po ta, která se na to teprve chystají. Vysoká účast dokazuje, že naše víno dokáže na tomto náročném a dalekém trhu zaujmout jak běžné konzumenty, tak i znalce.

Prémiová i levná vína

Podle statistik Korejské mezinárodní obchodní asociace (KITA) byla k říjnu za letošek do Korejské republiky importována vína v hodnotě 386 milionů USD. Pandemie koronaviru podpořila zejména konzumaci kvalitních vín doma a zájem dále směřuje jak k lehce pitelným bílým vínům, tak těm prémiovým, jako jsou šampaňské a burgundské.

Na trhu se rovněž objevila nově kategorie velmi levných vín, která přispěla k popularizaci tohoto nápoje mezi další částí korejských konzumentů. Mezi ty nejžádanější produkty aktuálně patří bílá vína, jejichž import dosáhl ke konci října hodnoty 81 milionů USD, což je meziroční růst o 7,11 %.

Ilustrační fotografie

Prémiová vína jako luxusní burgundská vína a šampaňské jsou nadále velmi žádaná a šampaňské navíc částečně nahrazuje poptávku po běžných šumivých vínech.

Větší opatrnost importérů

Vstup na korejský trh s vínem však přináší několik výzev. Po silných letech větší konzumace alkoholu během pandemie trh celkově poklesl, a to vede k opatrnosti importérů při uvádění nových produktů, zejména těch od méně známých značek.

Umístění nových vín do jihokorejských restaurací, vinoték nebo barů je komplikované a cenová konkurence mezi importéry se přehřívá kvůli většímu množství produktů na trhu. O to důležitější jsou akce typu letošního českého projektu ekonomické diplomacie PROPED.

Češi představili i šumivá a naturální vína

Třináct zástupců z řad českých a moravských producentů vína dorazilo do Soulu představit široké spektrum svých produktů nejen v tradičních kategoriích, ale také v oblasti šumivých a naturálních vín. Projekt ekonomické diplomacie financovaný ze strany Ministerstva zemědělství ČR a organizovaný ve spolupráci se zastoupením agentury CzechTourism v Soulu a Národním vinařským centrem zorganizoval sérii masterclass a ochutnávek pro zástupce téměř sedmi desítek jihokorejských someliérů, importérů a rovněž médií a influencerů. Tato akce navazovala na svůj velmi úspěšný předešlý ročník, který se v Soulu konal přesně před rokem.

Další důležité informace k této problematice je možné získat na těchto webových stránkách: Ministerstvo zemědělství, potravin a rurálních záležitostí KR, Ministerstvo bezpečnosti potravin a léčiv KR, Ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky KR, Sommelier Times (v korejštině). V případě zájmu mohou české společnosti kontaktovat obchodní oddělení zastupitelského úřadu ČR v Soulu na adrese seoul.commerce@mzv.gov.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Jakub Kopecký, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme