Čeští vinaři dobývají svět – naposledy Chorvatsko

V Chorvatsku se ve dnech 12.–17. června 2023 konala mezinárodní soutěž GO (Graševina Osijek) GROW v oceňování vína z odrůdy graševina.

Tato odrůda bílého vína je nejrozšířenější a je chorvatskou „národní odrůdou“. Na soutěži se hodnotilo celkem 211 vzorků ze sedmi zemí.

Ilustrační fotografie

Účastníci soutěže navštívili severní oblasti Chorvatska, ve kterých se graševina především pěstuje a měli možnost hodnotit nejlepší vína jak z Chorvatska, tak i z dalších zemí.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Finále soutěže proběhlo ve městě Osijek, kde se mezi pěti nejlepšími graševinami na světě umístila dvě vína z Chorvatska z vinařství Kutjevo a Iločki podrumi. K překvapení všech se absolutním šampionem stala česká graševina z vinařství Bzenec a ocenění převzal pan Michal Šetka.

Další ocenění získala i vína z Rakouska a Srbska. Jednotlivá vína oceňovala mezinárodní komise složena z odborníků ze 17 zemí.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: Agroglas

• Teritorium: Evropa | Chorvatsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme