Čeští výrobci mohou přispět k větší samostatnosti Indie ve výrobě obranných technologií

Aktuální geopolitická situace dále umocňuje dlouhodobý trend v oblasti obranných a bezpečnostních technologií, kterým je prohlubování technologického transferu a lokalizace výroby v Indii.

Konečným cílem je soběstačnost indického vojensko-průmyslového komplexu, strategická autonomie a export obranných systémů „Made in India“ nejen v rámci regionu, ale globálně. Českým výrobcům, kteří mají přesvědčivá technologická řešení a jsou ochotni k transferu technologií do Indie, může současný vývoj otevřít dveře k novým sektorům a příležitostem.

Ilustrační fotografie

Indie je druhým největším dovozcem vojenských a obranných technologií na světě, přičemž téměř polovina indického dovozu pochází z Ruska. Rusko je tak největším indickým dodavatelem zbraní a obranných technologií a Indie jeho největším zákazníkem. Až 80 % zbraňových a obranných systémů v indickém arzenálu je původně sovětského či ruského původu, včetně například tanků, pěchotních obrněných vozidel, bojových letounů, námořních válečných lodí, samopalů a střelných zbraní, protivzdušné obrany či vojenských přepravních helikoptér.

Řadu těchto systémů vyrábí indický vojensko-průmyslový komplex společně s ruskými technologickými partnery v rámci koprodukčních programů, případně samostatně v rámci místní licenční výroby, včetně domácí výroby většiny subsystémů a komponent.

Indie si svoji závislost na dovozech strategicky důležitých obranných technologií uvědomuje, a již před několika lety přijala opatření pro podporu domácí obranné výroby. Dlouhodobým cílem Indie je dosáhnout v oblasti obranných a bezpečnostních technologií soběstačnosti a stát se regionálním výrobním a exportním hubem. Cíle soběstačnosti a strategické autonomie však není možné dosáhnout ze dne na den, a Indie nutně potřebuje technologický transfer a partnery ze zahraniční.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Mezi zahraničními obrannými technologickými partnery jsou přitom i české společnosti, které mají s Indií dlouholetou tradici spolupráce. Většina z českých výrobců přitom již akceptovala model technologického transferu, kdy zahraniční OEM alespoň část výroby lokalizuje v Indii. Úroveň technologického transferu, včetně výzkumu a vývoje, se přitom zřejmě bude dále prohlubovat.

Současná situace dodávky ruské vojenské a obranné techniky a technické asistence Indii komplikuje. Kromě sankcí a kapacitních omezení je problematický například i platební styk. Za těchto okolností je Indie nucena hledat alternativy a prohlubovat míru technologického transferu a lokalizace obranné výroby. V březnu 2022 Indie například schválila seznam 107 položek, které mají být během několika let vyráběny již výhradně indickými společnostmi v Indii. Mezi položkami je i řada ruských technologií, například různé subsystémy tanků T-72 a T-90, BMP II, či systémy elektronického boje ISR/EW pro letecké, pozemní a námořní aplikace.

Některé z těchto technologií, či jejich možné alternativy, nabízejí i čeští výrobci, jejichž význam při přechodu k domácí indické výrobě vojenských a obranných technologií by se mohl v příštích letech zvýšit. Výborné zkušenosti s provozem českých systémů a technologií mohou rozšíření spolupráce i na další technologie napomoci. Ke stávajícím perspektivním sektorům, jako je například vývoj a výroba proudových a vrtulových leteckých motorů, pomocných energetických jednotek, či radarových systémů, by tak již brzy mohly přibýt další.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie).

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme