Čeští vývojáři z DNAnexus pomohou britskému zdravotnickému výzkumu

Společnost DNAnexus, poskytující vědcům cloudovou platformu pro snadné ukládání, sdílení a analýzu biomedicínských dat, uzavírá tříletou smlouvu s britskou společností Our Future Health.

V rámci této spolupráce čeští programátoři a bioinformatici z DNAnexus pomohou výzkumným pracovníkům vytvořit bezpečné a škálovatelné cloudové prostředí pro snadný přístup a analýzu rozsáhlých objemů biomedicínských dat, která budou v rámci Our Future Health získána. Cílem programu je podpořit rozvoj nových metod prevence, diagnostiky či léčby řady závažných onemocnění a globální spolupráci vědců pro rozvoj precizní medicíny.

Ilustrační fotografie

Cílem britského programu Our Future Health je shromáždit genetická data od více než 5 milionů zdravých dobrovolníků a vytvořit nové přístupy v prevenci, diagnostice a léčbě řady závažných a život ohrožujících onemocnění. Projekt také přispěje k rozvoji precizní medicíny, tedy k léčbě pacientů na základě jejich genetického profilu. Pražská pobočka DNAnexus se do značné míry podílí na vývoji cloudové platformy, která umožní výzkumným pracovníkům velké objemy dat analyzovat ve škálovatelném a bezpečném prostředí.

„Účast v programu Our Future Health je pro nás velkou ctí a příležitostí ukázat, že moderní cloudové technologie mohou mít skutečný hmatatelný dopad na lidské zdraví. Je skvělé, že takto významnému projektu pomohou i vývojáři v České republice,“ komentuje spolupráci DNAnexus s Our Future Health Martin Bednář, country manager DNAnexus pro Českou republiku.

Cloudem ke zdravotní péči „na míru“

Kompletní lidský genom byl poprvé „přečten“ v roce 2003. Projekt se tehdy stal jedním z důležitých milníků moderní genetiky a nastartoval masivní výzkum jejího vlivu na lidské zdraví. Nový program Our Future Health si proto dal za cíl získat masivní objem dat a zprostředkovat jej odborníkům, kteří údaje využijí pro zlepšení prevence, diagnostiky a léčby mnoha onemocnění, například rakoviny, diabetu, srdečních chorob či mozkové mrtvice.

Our Future Health představuje spolupráci veřejného, soukromého i charitativního sektoru. Projekt si dává za cíl získat data od 5 milionů dospělých dobrovolníků, tedy  více než 9 % dospělé britské populace. Cílem programu je rovněž pokročení v takzvané precizní medicíně čili zdravotní péči „šité na míru“ pacientovi, která zohledňuje jeho genetický profil.

Společnost DNAnexus poskytne programu po následující tři roky bezpečné prostředí a nástroje pro správu a analýzu velkého objemu získaných dat a snadnou kooperaci mezi výzkumnými pracovníky. Platformu společnosti, jejíž vývoj je částečně soustředěn v Praze, v dnešní době využívá například UK Biobank, další z rozsáhlých biomedicínských databází která zapojuje půl milionu dobrovolníků, či americký vládní program precisionFDA.

Ilustrační fotografie

Výhodou platformy je především její škálovatelnost a vysoké zabezpečení, na které projekt Our Future Health klade velký důraz. Platforma rovněž splňuje nejpřísnější standardy kvality ukládání, bezpečnosti, ochrany osobních údajů a zpracování vědeckých dat.

„Jsme potěšeni, že společnost DNAnexus poskytne programu důvěryhodné výzkumné prostředí. Umožnit výzkumným pracovníkům pracovat s daty účastníků programu bezpečně a kontrolovaně je nesmírně důležité a pro Our Future Health představuje nejvyšší prioritu. Společnost DNAnexus tak bude pro dosažení našeho cíle, tedy vyvinutí nových způsobů prevence, diagnostiky a léčby, skutečně klíčovým partnerem,“ komentuje spolupráci Andrew Roddam, mezinárodně uznávaný epidemiolog a CEO Our Future Health.

„Program Our Future Health představuje obrovský krok kupředu pro zdravotnictví založené na lidské genetice nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Jsme nadšeni, že tento ambiciózní výzkumný zdravotnický program, největší svého druhu, bude využívat pro analýzu biomedicínských dat naši platformu. Cítíme hrdost, že můžeme být partnerem přelomovým populačním výzkumným programům, a těšíme se, že vědcům pomůžeme urychlit nástup éry precizní medicíny,“ říká Richard Daly, CEO DNAnexus.

Ilustrační fotografie

Společnost DNAnexus byla založena v roce 2009 na půdě Stanfordovy univerzity. Dnes její produkty pomáhají 12 000 uživatelům ve 48 zemích. Kromě výzkumných programů je využívá také sedm z deseti největších farmaceutických firem a osm z deseti největších diagnostických společností.

„Přestože je program Our Future Health doposud nejrozsáhlejším projektem věnujícím se populační genetice, není jediný. Studie podobného významu jsou v současné době standardem po celém světě. Jmenovat bych mohl například již dříve zmiňovaný program UK Biobank, evropskou iniciativu 1+ Million Genomes, americký program All of Us, ale i českou iniciativu Analýza českých genomů pro teranostiku (A-C-G-T), usilující o zisk genetického profilu od 1 000 dobrovolníků. Partnerem iniciativy je řada významných lokálních pracovišť, například 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy či Masarykova univerzita. Projekt v současné době usiluje o zisk dat z většiny krajů na území Česka, a proto je stále možné tuzemský výzkum podpořit,“ dodává Bednář.

Redakčně upravená tisková zpráva DNAnexus

Doporučujeme