Cestovní ruch v Česku se vloni propadl na polovinu

Cestovní ruch v České republice byl v loňském roce silně zasažen pandemií Covid–19. Po slibném začátku roku přišlo zpomalení téměř na nulu, které se podařilo krátkodobě oživit v hlavní letní sezóně.

  • Příjezdový cestovní ruch se v roce 2020 propadl o téměř 75 %, domácí cestovní ruch i přes velmi silnou hlavní sezónu poklesl o 28 %.
  • Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).
  • Celkově se podle ČSÚ v roce 2020 ubytovalo v hotelech, penzionech a kempech v České republice o 11 milionů hostů méně než v roce 2019.

Vzhledem k aktuálnímu vývoji epidemiologické situace bude i letošní cestovní ruch především o tuzemských hostech. Ze zahraničních zdrojových trhů budou k těm nejdůležitějším patřit sousední země (Německo, Polsko, Slovensko a Rakousko) a země v dojezdové vzdálenosti autem (Nizozemí a Maďarsko).

„Z dat hromadných ubytovacích zařízení za rok 2020 je zřetelné, že jak u domácích, tak u zahraničních turistů poměrně významně vzrostla průměrná doba pobytu, u domácích je dokonce nejdelší za posledních 8 let. Můžeme tedy očekávat, že pokud budou mít letos lidé možnost vyjet na dovolenou, stráví na ní delší dobu. Při rozhodování, jakou destinaci zvolí pak budou pro zahraniční návštěvníky podstatná pravidla vstupu i pobytu v České republice, ale i jistota, že tato bezpečnostní i hygienická opatření budou na místě dodržována. Významnou roli pro usnadnění cestování mohou přinést technické inovace jako například, IATA travel pass, pokud by jej uznala většina států,“ uvedl Jan Herget ředitel agentury CzechTourism.

„Turisté mají i nadále zájem o cesty do České republiky, což je vidět jak v datech z vyhledávání leteckých spojení, tak z rezervací ubytování. Stále je zde však velká míra nejistoty. Pozvolný restart cestovního ruchu očekáváme hned po uvolnění restrikcí spojených s cestováním, kdy by do České republiky mohli přijet první turisté ze sousedních zemí, Nizozemska nebo Maďarska, které jsou v dojezdové vzdálenosti,“ doplnil Herget.

Přehledně zpracovaná data z ČSÚ naleznete na portálu Tourdata.cz:

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme