Chile zmodernizuje za 1,5 miliardy dolarů svá letiště

Prezident Sebastián Piñera oznámil ambiciózní plán modernizace chilských letišť. Investice do nejvýznamnějšího letiště v zemi, tedy Aeropuerto Arturo Merino Benítez v Santiagu, a dalších 16 regionálních terminálů se mají blížit částce 1,5 miliardy dolarů.



Plocha terminálů se rozroste ze stávajících 214 tisíc metrů čtverečních na 537 tisíc. Jejich rozšíření včetně modernizace vybavení by mělo s rezervou uspokojit poptávku na následujících nejméně 20 let.

V současné době země disponuje šesti mezinárodními letišti, po modernizaci se jejich počet rozroste na patnáct. Modernizace se bude týkat jak prostor určených k odbavování cestujících, tak rovněž techniky ke sledování leteckého provozu a zajištění jeho bezpečnosti. Chystané změny samozřejmě zahrnou také rozšíření, rekonstrukci a modernizaci přistávacích ploch. Vybudování kvalitní sítě letišť po celé délce chilského území se má opírat o standardy zemí OECD a počítá s nasazením nejmodernějších technologií. Záměr zlepšit letištní infrastrukturu tak má podpořit nejen přepravu osob, ale je též reakcí na rostoucí poptávku po nákladní dopravě.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Jiří Jílek a Josef Kunický, CzechTrade, Santiago de Chile.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Služby

Doporučujeme