Chorvatská společnost Maraska změnila majitele

V těchto dnech oznámila společnost Stanić Beverages, že od společnosti Mepas Grupa převzala její akcie a stala se tak majitelem 99 % všech akcií společnosti Maraska ze Zadaru.

Společnost Maraska je chorvatský výrobce alkoholických i nealkoholických nápojů s dvousetletou tradicí výroby. Jejich produkty znají nejenom české firmy z oboru, ale také celá řada českých turistů, kteří si v Chorvatsku kupují například višňový likér Maraschino.

Ilustrační fotografie

Stanić Beverages je součástí skupiny Stanić grupa, která vlastní značku nealkoholických nápojů Juicy. Tyto nápoje se vyrábí ve výrobních závodech v Jastrebarskom v Chorvatsku a v Kreševu v Bosně a Hercegovině.

Součástí Stanić grupa je také společnost Boreas, která je v Bosně a Hercegovině dovozcem a distributorem piv ze skupiny Heineken. Kromě samotného Heinekenu jsou to piva značek Karlovačko, Union, Laško, Zaječarsko, MB a také české Krušovice.

Akvizicí Marasky Stanić výrazně posílil pozici nejen na chorvatském trhu, ale především na trhu Bosny a Hercegoviny. Je také možné, že v budoucnosti využije pro dodávky své produkce distribuční kanály společnosti Heineken v jiných zemích, tím by se výrobky Maraska mohly objevit i na českém trhu.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Chorvatsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme