Chorvatsko hlásí růst počtu turistů o 5 procent

Podle údajů ze systému eVisitor, který registruje počet návštěvníků a nocí ve všech turistických zařízeních a systému eCrew, evidující posádky na turistických lodích, v období od ledna do konce srpna roku 2019 bylo zaznamenáno 16,5 milionu návštěvníků, což představuje růst ve výši 5 procent, a 90,1 milionu strávených nocí se skromnějším růstem ve výši 2 procent.

Z toho zahraničních hostů bylo 14,7 milonu, kteří strávili v Chorvatsku celkem 79 milionů nocí. O 10 procent více domácích turistů strávilo v Chorvatsku o 7 procent více nocí.

„První polovina roku 2019 a poslední dva měsíce vrcholné turistické sezóny jsou v souladu s našími letošními předpověďmi a plány. Celkem jsme zaznamenali o pět procent více turistů a o dvě procenta více strávených nocí, ale více těší pozitivní finanční trendy. Podle údajů Daňové správy od začátku roku v segmentu poskytovaní služeb ubytování a podávání jídel a nápojů bylo elektronicky evidováno celkem 72 miliard korun tržeb, což je růst o 8 procent, čili o 5,6 miliardy korun,“ prohlásil chorvatský ministr cestovního ruchu Gari Cappelli.

Nejvíce nocí v Chorvtsku strávili návštěvníci z Německa (17 milionů), Slovinska (9,5 milionu), Rakouska (6,3 milionu), Polska (5,4 milionu), Itálie (4,9 milionu), ČR (4,7 milionu) a Velké Británie (3,5 milionu). Podle typu ubytování nejvíce nocí turisté strávili v domácnostech (34,5 milionu), v hotelech (19,4 milionu) a v kempech (16,2 milionu). Nejnavštěvovanějšími destinacemi byly Dubrovník, Rovinj, Poreč, Split a Medulin.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu
Zdroj: SEEbiz

Doporučujeme