Chorvatsko vyhlásilo tendr na nízkopodlažní tramvaje

Záhřeb vyhlásil veřejnou soutěž na nákup dvaceti nízkopodlažních tramvají pro společnost ZET (Zagrebački električni tramvaj), která v chorvatském hlavním městě provozuje tramvajovou síť.

Realizace dodávek tramvají, na něž poplynou peníze z EU, se předpokládá do konce roku 2025. Grantová smlouva o přidělení dotace na nákup 20 nízkopodlažních tramvají pro společnost ZET byla podepsána koncem loňského roku za přítomnosti starosty Záhřebu Tomislava Tomaševiće, místopředsedy vlády a ministra pro moře, dopravu a infrastrukturu Olega Butkoviće, ředitele Ústřední finanční a smluvní agentury Dragana Jeliće a ředitele ZET Marka Bogdanoviće.

Ilustrační fotografie

Celková hodnota projektu je 49,7 mil. eur, z čehož 39,8 mil. eur jsou vlastní náklady na pořízení tramvají a zbývajících 9,9 mil. představuje daň z přidané hodnoty. Financování je zajištěno z chorvatského „Národního plánu na podporu oživení a odolnosti“.

Jedná se o první fázi modernizace tramvajového subsystému, konečným cílem je obnova dopravního vozového parku s celkem osmdesáti novými nízkopodlažními vozy. Je to největší samostatný projekt z fondů Evropské unie pro město za posledních dvacet let.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Vozový park je zanedbaný

Obnova vozového parku byla v Záhřebu velmi zanedbána, podle starosty města je třeba ji provádět systematicky a nepřetržitě. Záhřeb si jako hlavní město Chorvatska významné investice zaslouží, zejména do dopravní infrastruktury. Nové tramvaje budou moderní a pohodlné na řízení, přístupné a přizpůsobené pro osoby se zdravotním postižením a sníženou pohyblivostí.

Očekává se, že se zvýší i počet cestujících, kteří budou více využívat veřejnou dopravu namísto osobních automobilů. To bude mít pozitivní dopad na snížení emisí výfukových plynů, snížení emisí hluku a snížení dopravních zácp v centru města.

Čeští zájemci mohou podat svoje nabídky do 6. dubna 2023 a musí postupovat přes oficiální portál veřejných zakázek Narodne Novine, což je Elektronický bulletin veřejných zakázek Chorvatské republiky / Electronic Public Procurement Bulletin / Elektronički oglasnik javne nabave), e-mail: eojn@nn.

Detailní postup, jak zjistit informace o tendru a registrovat se jako potenciální dodavatel (část informací při registraci je dostupná v angličtině) najdete v článku na webu Velvyslanectví ČR v Záhřebu. Důležité kontakty: Jelena Peršinec, vedoucí oddělení přípravy veřejných zakázek města Záhřeb, e-mail: jelenapersinec@zagreb.hr, tel.: +385 650 6550.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Záhřebu (Chorvatsko). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Chorvatsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme