Chorvatsko zastropovalo ceny vybraných základních potravin

Chorvatsko představilo vládní opatření na zmírnění dopadů rostoucích cen. Kromě fixace cen elektrické a tepelné energie je součástí těchto opatření také zastropování cen vybraných druhů potravin.

Vládním nařízením byly stanoveny maximální maloprodejní ceny a maximální obchodní marže pro vybrané základní potraviny.

Ilustrační fotografie

Jedná se o slunečnicový olej (cca 2,12 EUR/litr a 5 %), UHT mléko 2,8 % tuku (cca 0,98 EUR/litr a 5 %), cukr krystal (cca 1,06 EUR/kg a 1 %), mouka typ 550 (cca 0,8 EUR/kg a 5 %), mouka typ 400 (cca 0,84 EUR/kg a 5 %), vepřová plec bezy kosti (cca 3,32 EUR/kg a 1 %), vepřová krkovice s kostí (cca 3,32 EUR/kg a 1 %), vepřové mleté maso balené (cca 4,38 EUR/kg a 1 %) a čerstvé kuře celé (cca 3,32 EUR/kg a 5 %).

Chorvatsko se tak přidalo k řadě dalších zemí západního Balkánu, které již dříve stanovily maximální ceny vybraných základních potravin. Podle chorvatského premiéra Plenkoviće povede zastropování těchto cen ke snížení ceny spotřebního koše o 30 %.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Chorvatsko | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme