Chorvatsko: Změna vlastnické struktury ve společnosti FORTENOVA GRUPA

Ruská banka SBERBANK podepsala dne 18. března 2022 smlouvu o prodeji svého 44% podílu v chorvatské společnosti FORTENOVA GRUPA (bývalý AGROKOR, který zná i řada českých potravinářských i zemědělských společností).

Smlouva byla podepsána s maďarskou investiční společností Indotek Group. Spekuluje se však, že za majitelem této společnosti stojí americký kapitál a to společnost Bohemian Companies, která patří vlivné rodině Stryker. Cena nebyla zatím zveřejněna a samotné převzetí společnosti proběhne během několika týdnů po provedení „due dilligence“.

Ilustrační fotografie

Jedná se o logický krok ruské banky, která se úplně stahuje s evropského trhu. Vstup investičních společností do tohoto největšího regionálního zemědělsko-potravinářského komplexu bude mít určitě dopady na situaci v zemědělství a potravinářství ve všech zemích regionu, kde FORTENOVA GRUPA působí. Společnost má své výrobní, logistické a obchodní aktivity v Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře a také v Maďarsku.

Lze předpokládat, že nový majitel bude prodávat jednotlivé společnosti ze skupiny firem patřící FOTRENOVA GROUP a první bude, podle portálu „e-Kapija“, pravděpodobně obchodní sít, o kterou má zájem vedoucí francouzský maloobchodní řetězec Auchan.

Tyto změny mohou mít dopady i na české potravinářské firmy, které v současné době dodávají do chorvatského Konzumu, slovinského Mercatoru nebo srbského maloobchodního řetězce IDEA. Všechny tyto maloobchodní řetězce totiž patří společnosti FORTENOVA GRUPA a jsou předmětem zájmu francouzské společnosti Auchan, která si jejich koupí zajišťuje významný podíl na trhu potravin v zemích západního Balkánu.

Vstup Auchanu na tento trh může být naopak příležitost pro ty české potravinářské firmy, které už do Auchanu (například v Polsku nebo Maďarsku) dodávají a budou tak moci snáze vyjednat své dodávky i na jih Evropy.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Chorvatsko | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme