Chuť podnikat neklesá: Letos v květnu začalo podnikat o desetinu víc lidí než loni

V květnu letošního roku začalo podnikat v České republice o devět procent více fyzických osob podnikatelů než loni. Zaniklých živností je ale stále výrazně více než ve stejném období roku 2022.

S vlastním byznysem začalo v pátém měsíci letošního roku 6221 fyzických osob, 14 740 podnikatelů však svou činnost ukončilo. Počet zaniklých FOP byl v květnu za letošní rok nejnižší, ale stále 3,5krát vyšší než ve stejném měsíci loni.

Ilustrační fotografie

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau. 

Statistiky ovlivnilo povinné zavádění datovek

„V květnu stále pokračoval úbytek podnikatelů spojený se zaváděním datových schránek, ale již je znatelné, že se situace pomalu vrací do normálu. Předpokládáme, že během pár měsíců se počet zániků dostane opět do řádu jednotek tisíc,“ popisuje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Tsunami podnikatelských zániků začala zhruba v říjnu loňského roku a kulminovala v únoru, kdy podnikání zanechalo přes 100 tisíc lidí, a to především, proto, aby se vyhnuli povinnosti založit si datovou schránku. 

Od začátku roku do konce května zahájilo činnost 32 229 fyzických osob podnikatelů, tedy o 2 526 více než za stejné období v loňském roce a nejvíce v posledních letech. Zároveň svou činnost ukončilo 236 286 osvč, což je bezmála tolik, jako za čtyři předchozí roky dohromady. Během prvních pěti měsíců tak v Česku ubylo 204 057 zástupců byznysu.

CRIF: Odliv podnikatelů spojený s datovými schránkami pomalu utichá 

Podle Českého statistického úřadu je v ČR více než dva miliony fyzických osob podnikatelů s tím, že u téměř poloviny z nich není zjištěna žádná aktivita. To vytváří rezervoár pro vyšší počty lidí rušících svou živnost i v následujících měsících letošního roku.

Nejčastěji končili podnikatelé v obchodu

Nejvíce lidí od začátku roku vstoupilo do podnikání v Praze (5 344), v Ústeckém (4 252) a v Jihomoravském kraji (3 689). Největší počet podnikatelů ukončil činnost rovněž v Praze (28 096), v Ústeckém (28 391) a dále v Jihomoravském kraji (24 693).

Vzhledem k vysokému počtu zaniklých živností připadla ve všech krajích na 10 zaniklých pouze jedna nová. Výjimkou je Praha, kde byl poměr zhruba 2:10. Meziročně se počet nových podnikatelů zvýšil v Plzeňském kraji (o 14 %), v Praze (o 13 %) a Jihočeském kraji (o 12 %).

V rámci základních odvětví začalo nejvíce lidí od začátku roku podnikat ve zpracovatelském průmyslu (4 451), ve stavebnictví (4 269) a v profesních vědeckých a technických činnostech (3 782). Počet nových OSVČ meziročně nejvíce narostl v zemědělství a lesnictví (+18 %) ve stavebnictví (+13 %) a v ostatních činnostech (+5 %). Nejvíce podnikatelů, kteří ukončili SVČ, zaznamenalo odvětví obchodu (68 217), stavebnictví (35 374) a zpracovatelský průmysl.  

Nejvyšší podíl, konkrétně 61 %, na zaniklých podnikatelích měli od začátku roku ke konci května lidé ve věku 61 let a více, následovali podnikatelé ve věku 51 až 60 let s dvacetiprocentním podílem. Právě v těchto věkových skupinách se také počty ukončených živností zvyšovaly nejrychleji. 

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme