Chystaná modernizace Mnichova nabízí příležitosti i českým firmám

Město Mnichov oznámilo plán modernizace a rekonstrukce čtvrti Neuperlach v jižní části bavorské metropole. Celkově jsou plánované investice ve výši 428 milionů eur.

Na modernizaci se mají podílet kromě města Mnichov také stát Bavorsko a spolková vláda. Cílem je zatraktivnit tuto okrajovou čtvrť.

Ilustrační fotografie

Plánovaná modernizace bude vyžadovat různé druhy stavebních a vybavovacích prací, mimo jiné se uskuteční opravy budov, výstavba zelených ploch a dětských hřišť. Město dále hodlá zajistit zásobování čtvrti geotermální energií. Proto je celý tento projekt zajímavou příležitostí pro české firmy.

Jedno z mnichovských „ghett“

Neuperlach byl založen v roce 1967 jako satelitní městečko na jižním okraji Mnichova v rámci boje proti nedostatku bytů, dnes tu žije 50 000 lidí. Reputace této čtvrti je poměrně negativní. Neuperlach má ve srovnání s jinými částmi Mnichova vysoký počet nezaměstnaných. Žije tu mnoho obyvatel, kteří přišli do Německa z jiných zemí. Neuperlach bývá označován za jedno ze dvou z mnichovských „ghett“, druhým je Hasenbergl na severu Mnichova.

Tato špatná image se má díky plánované modernizaci konečně změnit. „Chceme vytvořit moderní, sociální a ekologickou čtvrť, která bude zářit daleko za hranice Mnichova,“ popisuje cíl plánované modernizace městský zastupitel Andreas Schuster (SPD).

Český dodavatel uspěl v prestižním CERNu. Co tam firmy Arbyd dodala?

Klimaticky neutrální vize

V rámci modernizace čtvrti Neuperlach je naplánována rekonstrukce mnoha domů a také mostů. Dále budou postavena dětská hřiště, chodníky a také cyklostezky. V rámci ekologických snah bude vytvořeno více zelených ploch, například má dojít k rozšíření místního parku. Celá čtvrť se má stát klimaticky neutrální, zásobovaná geotermální energií.

Na náměstí Hanns-Seidel-Platz mají být vyhotoveny plochy pro výstavbu restaurací, kaváren a kulturních zařízení. Městský zastupitel Fabian Ewald (CSU) celý plán shrnuje takto: „Neuperlach nám zestárnul. Modernizace přijde v pravý čas, aby se tato stará loď stala opět způsobilou k plavbě.“

Modernizace Neuperlachu bude vyžadovat celou řadu architektonických, stavebních a pozemních prací. Dále budou pro implementaci ekologických plánů třeba zahradnické práce a technické práce ohledně čerpání geotermální energie.

Nutné bude též vybavení nových objektů, včetně dětských hřišť. Modernizace čtvrti Neuperlach proto představuje atraktivní příležitost pro české firmy z různých odvětví, například pro stavební firmy, architektonická studia, poskytovatele zahradnických prací a výrobce vybavení pro nově postavené objekty.

Generální konzulát v Mnichově bude sledovat vypisování zakázek na jednotlivé projekty v rámci modernizace čtvrti Neuperlach a informovat o tom na svém webu. V případě zájmu GK nabízí možnost získání bližších informací k zakázkám a relevantním kontaktním osobám.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autor: Petr Janoušek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme