Chytrý záhon, levitující květináč nebo LED displej s vlastními animacemi. Studenti soutěžili ve FabLabu Brno o nejlepší projekt

Týmovou spolupráci, kreativitu a práci s moderními technologiemi prověřil již 6. běh Soutěže s FabLabem. Letos se do ní přihlásilo osm týmů ze středních škol z Jihomoravského kraje.

O vítězích rozhodla odborná porota i publikum na finálovém dni v kreativním hubu KUMST. Celkem dva měsíce měly čtyřčlenné studentské týmy na to, aby svůj nápad proměnily ve fyzický produkt. K tomu jim bylo k dispozici zázemí otevřené digitální dílny FabLab Brno sídlící v prostorách inovační agentury JIC.

Chytrý záhon – květináče, které díky senzorům vlhkosti půdy a okolní teploty dokážou udržovat rostliny v ideálních podmínkách pro růst | JIC

Cenu poroty získal projekt chytrého záhonu studentů VOŠ a SŠ Boskovice. Jedná se o sadu dvou květináčů vytištěných na 3D tiskárně doplněných o programovatelnou elektroniku, která monitoruje vlhkost půdy a okolní teplotu. Na základě naměřených hodnot se záhonek sám dokáže zavlažovat pomocí řízených čerpadel. Studenti k fyzickému produktu připojili i funkční web a uživatelské prostředí na ovládání záhonu.

Mezi finálovými projekty byla i třeba zmenšená divadelní scéna. „My jsme tvořili model divadelní scény s kulisami vytvořenými pomocí laserové řezačky. Pracovali jsme i na motorcích pro oponu, což bylo celkem náročné, protože jsme z pedáku a nikdy jsme nic takového nedělali,“ popisuje student Rostislav Kubín ze Střední pedagogické školy v Boskovicích.

Tým ze Střední průmyslové školy Purkyňova v Brně zase vyráběl levitující květináč, za který si odnesl třetí místo v kategorii Cena poroty: „Funguje to díky elektromagnetu. V obchodech takový květináč stojí 12 tisíc, tak jsme chtěli udělat levnější variantu. Přidali jsme tam ještě vlhkoměr půdy a přemýšlíme i o dalších funkcích,“ přibližuje student Lukáš Kučera.

Pixelated – LED displej v originálním designu, který promítá originální animace | JIC

Soutěž startovala v říjnu, kdy se studenti naučili pracovat s 3D tiskem a laserovými řezačkami a ujasnili si svoje představy o tom, co vlastně chtějí tvořit. V dalších týdnech pak ve FabLabu pracovali na svých produktech. Kromě 3D tiskáren a laserových řezaček měli k dispozici i špičkově vybavenou mechadílnu, elektrodílnu nebo třeba sety pro virtuální realitu. Sedmitýdenní práce vyvrcholila finálovou prezentací v kreativním hubu KUMST.

„Naše gymnázium je humanitně zaměřené, ale přesto tam je část studentů, kteří mají sklon k technickým oborům a v rámci školy se nemůžou realizovat. Proto jsme se rozhodli, že se už po několikáté zúčastníme soutěže s FabLabem,“ říká učitel Gustav Prokop z Gymnázia Jana Blahoslava v Ivančicích.

DALOS – levitující květináč s chytrou funkcí monitorování vlhkosti půdy | JIC

V minulých letech uspěl například projekt elektrického ukulele vytištěného na 3D tiskárně nebo originální desková hra s proměnlivou a víceúrovňovou hrací plochou. „Náš program je důkazem toho, že přístup k digitálním technologiím otevírá studentům celý nový svět možností vzdělávání a seberealizace, může jim ukázat i budoucí kariérní cestu. Obzvláště to platí u netechnicky zaměřených oborů. I ti, kteří nikdy předtím 3D tiskárnu a laserovou řezačku neviděli, dokážou projekty zpracovat na vysoké technické a estetické úrovni,“ upřesňuje koordinátor Soutěže s FabLabem Jan Dvořáček.

Vítězné týmy

Cena poroty

1) VOŠ A SŠ BOSKOVICE | Chytrý záhon – květináče, které díky senzorům vlhkosti půdy a okolní teploty dokážou udržovat rostliny v ideálních podmínkách pro růst
2) EKO GYMNÁZIUM | Pixelated – LED displej v originálním designu, který promítá originální animace
3) SPŠ BRNO PURKYŇOVA | DALOS – levitující květináč s chytrou funkcí monitorování vlhkosti půdy

Cena publika

1) SPŠ BRNO PURKYŇOVA | DALOS
2) VOŠ A SŠ BOSKOVICE | Chytrý záhon
3) EKO GYMNÁZIUM | Pixelated

Další informace najdete na webu Soutěž s FabLabem.

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme