Čína od příštího roku zvýší cla na dovoz vepřového

Čínské ministerstvo financí oznámilo, že od příštího roku zvýší cla na dovoz většiny vepřových produktů. Čína v roce 2020 snížila státům požívajícím doložku nejvyšších výhod cla u vepřového masa ze 12 % na 8 %.

V té době se Čína ještě potýkala s nedostatečnou domácí produkcí, na které se významně podepsal africký mor prasat (AMP).

Ilustrační fotografie

Ačkoli Čína AMP ještě v zemi nevymýtila, domácí produkce v průběhu letošního roku díky zvýšenému výkonu odvětví a vládní finanční podpoře prudce rostla, což tlačilo dolů poptávku po importech.

Ceny vepřového v Číně se v přechozích letech držely na vysoké úrovni, což přilákalo i řadu nových farmářů s vidinou vysokých zisků. Klesající ceny vepřového společně s rostoucími cenami krmiv a dalších vstupů však vedly k tomu, že ve třetím čtvrtletí letošního roku nepokryla výkupní cena vepřového ani náklady farmářů.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Plánované zvýšení cel z dosavadních 8 % na dřívějších 12 % tedy z čínského úhlu pohledu představuje snahu snížit dovoz, stabilizovat příjmy farmářů a ceny vepřového na domácím trhu. Objem dovozů vepřového však již začal klesat v letošním roce. Agentura Reuters uvedla, že za říjen klesl oproti předchozímu roku o 40 %, za celý rok zatím došlo k poklesu o 8 %.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme