Čína opět posiluje opatření na kontrolu kvality exportovaného materiálu pro boj s epidemií

Dne 25. dubna 2020 bylo vydáno společné prohlášení MOFCOM, General Administration of Customs a State Administration for Market Regulations (SAMR) o dalším posílení kontroly kvality exportovaného materiálu pro poj s epidemií.

Od 26. 4. 2020 došlo k posílení kontroly exportovaného materiálu pro lékařské i nelékařské užití pro boj s epidemií covid-19. Dle nového nařízení musí mít exportované zboží „domácí, či zahraniční certifikaci“.

Čínské Ministerstvo obchodu nově potvrzuje firmy, které mají zahraniční certifikaci. Seznam těchto firem následně vydává China Chamber of Commerce for Import and Export of Medicines and Health Products (CCMPHIE).

SAMR současně povede seznam nekvalifikovaných produktů a společností vyrábějících masky pro nelékařské užití. Na seznamu publikovaném 27. 4. 2020 je 47 firem a 51 položek.

Toto opatření je dodatečné k předchozímu, na základě kterého je u zboží pro lékařské využití vyžadována certifikace od National Medical Products Administration (NMPA). U zboží pro lékařské užití bude tedy, na základě dřívějšího opatření, stále vyžadována certifikace NMPA a nyní také zahraniční certifikace (kontrola dle seznamu CCMPHIE).

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Šanghaji (Čína). Autor: Lukáš Svatek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Čína
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme