Zdroj: CzechTrade

Čína podpoří robotický průmysl novými opatřeními

Místní vláda v Pekingu zavedla řadu opatření na podporu inovativního rozvoje robotického průmyslu.

Čína chce urychlit inovace a průlomové objevy v oblasti robotiky, posílit rozvoj průmyslových klastrů a podpořit její aplikace. Opatření zahrnují finanční pobídky na podporu realizace klíčových projektů, zřizování robotických průmyslových základen a pěstování specializovaných, sofistikovaných, diferencovaných a inovativních robotických podniků.

Ilustrační fotografie

V posledních letech Čína zavedla politiky a plány, které mají usnadnit rozvoj tohoto odvětví.

V červnu letošního roku vydalo Ministerstvo průmyslu a informačních technologií (MIIT) a další vládní úřady akční plán robotika+, který má zdvojnásobit hustotu výrobních robotů v Číně do roku 2025 oproti úrovni v roce 2020. Plán vyzývá k zaměření na uplatnění robotů v 10 klíčových odvětvích a k průlomu ve více než 100 inovativních aplikačních technologiích a řešeních.

Čínský robotický průmysl zaznamenal v posledních letech rychlý rozvoj. V roce 2022 provozní příjmy robotického průmyslu v zemi přesáhly 170 miliard jüanů (23 miliard dolarů), přičemž podle MIIT bylo dodáno 443 100 průmyslových robotů a 6,46 milionu servisních robotů. Podle 14. pětiletého plánu se má Čína stát do roku 2025 globálním centrem pro inovace v oblasti robotiky, pokročilé výroby a integrovaných aplikací. Plán rovněž předpokládá průměrný roční růst příjmů z robotiky o více než pětinu.

Zpracoval kolektiv kanceláře CzechTrade v Číně (Šanghaj).
Zdroj: CGTN, Xinhua

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme