Čína snižuje obsah sóji a kukuřice v krmivech

Nová zpráva vydaná China Feed Industry Association uvádí, že za účelem zvýšení vlastního potravinového zabezpečení, snížila Čína obsah kukuřičného a sójového šrotu v krmných směsích.

Cílem je zajistit, aby bylo dostupné větší množství těchto plodin přímo pro lidskou konzumaci. Nejvýznamnější pokles byl vypozorován u kukuřice, jejíž obsah klesl z 52 % v roce 2017 na 30,3 % v červenci letošního roku.

Ilustrační fotografie

U sóji došlo ve stejném období k poklesu z 17,9 % na 15,6 %. Experti zároveň během 2022 China Agricultural Outlook Conference odhadovali, že se v letošním roce celková spotřeba krmiv zvýší o 2,9 % na téměř 302 milionů tun v důsledku růstu chovů prasat, kterým se oproti loňsku navrátila profitabilita.

Již od roku 2018 Čína ve snaze snížit svou závislost na dovozu klíčových surovin propaguje používání nízkoproteinových obilných krmiv. Jako náhradu kukuřice používá jiné obiloviny, jakou jsou pšenice, ječmen, čirok a rýže v kombinaci s krmnými aditivy.

Za důkaz, že se jí daří úspěšně snižovat obsah proteinů v krmivech, Čína považuje fakt, že zatímco minulý rok stoupla produkce krmných směsí, masa a mléka, dovozy sójových bobů v roce 2021 meziročně poklesly o 3,8 milionu tun.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme