Čínská ekonomika strádá kvůli boji s covidem

Rozsáhlá a intenzivní anticovidová opatření silně dopadají na čínskou ekonomiku. Klesá domácí spotřeba i exportní výkonost. Problémy druhé největší ekonomiky světa se projeví i za hranicemi země.

Ostražitost v obchodním styku je vždy a všude na místě. Dubnová statistická data o stavu čínské ekonomiky potvrdila očekávání nejen odborné veřejnosti. Dopady rozsáhlých lockdownů, ve kterých se minulý měsíc v rámci boje s covidem-19 ocitla řada měst včetně celých provincií, již mají a nadále budou mít závažné a dlouhodobé následky nejen pro Čínu.

Ilustrační fotografie

Země se podílí téměř devatenácti procenty na celosvětovém hrubém domácím produktu dle parity kupní síly a stojí za celou čtvrtinou globálního ekonomického růstu. Současný stav čínské ekonomiky má tudíž potenciál značného negativního efektu na vývoj světové ekonomiky.

Někteří z analytiků očekávají i pokles koupěschopnosti čínských spotřebitelů. To by byl velký malér, neboť krizí stále zmítaný čínský realitní sektor, generující až třicet procent čínského HDP, potřebuje nutně oživení prodejů na nemovitostním trhu.

Data zveřejněná čínským statistickým úřadem mimo jiné uvádí, že maloobchodní prodeje poklesly v dubnu v meziročním srovnání o 11 %. Přidaná hodnota průmyslové produkce se v průměru snížila o 3 %, ale pokud se podíváme na lockdownem sužovanou Šanghaj s rozsáhlou základnou pro automobilový průmysl, tak toto odvětví utrpělo propad ve sledovaném ukazateli dokonce o 32 %. Investice v realitním sektoru zaznamenaly v dubnu meziroční pokles o 10 %.

Spotřebitelé brzdí s výdaji

Pesimistické vyhlídky ohledně kondice čínské ekonomiky se promítají i do chování domácích spotřebitelů, kteří začali v dubnu významně omezovat nákupy. Výdaje na nákupy oblečení se v meziročním srovnání snížily o 23 %, výdaje na kosmetiku o 22 % a v případě automobilů či nemovitostí se prodeje propadly o 48 %, respektive o téměř 59 % dle údajů stovky největších čínských developerů.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Padají i výnosy daně z příjmů fyzických osob, které se již v březnu meziročně snížily o 52 %. Objem nově vydaných bankovních půjček byl v dubnu dokonce nižší než v únoru 2020, kdy byla Čína ochromena propuknutím epidemie. V meziročním srovnání pak byla hodnota dubnových půjček nižší o 57 %.

Statistická čísla zahraničního obchodu, který je vzhledem k obrovskému exportnímu apetitu – a také velkému obchodnímu přebytku – pro růst čínské ekonomiky nesmírně důležitý, jsou také neúprosná. Prvně od roku 2020 klesly hodnoty importů a exporty v dubnu meziročně vzrostly jen o 3,9 %.

Horší druhé čtvrtletí

Čínská ekonomika vykázala v prvním čtvrtletí roku 2022 meziroční růst HDP o 4,8 %. Ve druhém čtvrtletí se však již plně projeví negativní dopady všech anticovidových opatření. Analytických hodnocení se dočkáme až v polovině července, kdy budou zveřejněna statistická data právě za druhé čtvrtletí.

Ilustrační fotografie

Vedení země stimuluje růst ekonomiky výdaji na budování infrastruktury. Zatím se nehovoří o intenzivnější podpoře poptávkové strany, tedy finanční stimulaci spotřeby, k čemuž se ale přiklání část odborné veřejnosti.

Od propuknutí pandemie vykazuje ekonomický růst Číny v podobě ukazatele HDP, v porovnání s ostatními zeměmi, velmi dobré hodnoty. Růst je však tažen především exportem a státními investicemi. Negativní dopady čínské politiky nulové tolerance vůči covidu-19 nejen na domácí ekonomiku se začínají projevovat sníženou výkonností právě exportu.

Některé z exportně zaměřených, především menších, firem, mohou čelit finančním potížím. V Číně, ostatně jako i v případě jiných zemí, je nutné být ostražitý při provádění obchodních transakcí. Unáhlené kroky se bohužel velmi často nevyplácí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Pekingu (Čína). Autor: Ladislav Horák, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme