Čínské firmy začínají financovat veřejně prospěšné projekty a rozvoj venkova

V souvislosti s nedávnými kroky čínské vlády omezujícími činnost technologických gigantů čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že je potřeba regulatorně zajistit lepší redistribuci bohatství a limitovat nadměrně vysoké příjmy.

Od velkých firem má být požadováno, aby více přispívaly na projekty zvyšující veřejné blaho. Velcí hráči si jsou vědomi, že jsou tato slova určena jim, a berou je jako varování. Čínská vláda již demonstrovala, že je pro dosažení svých plánů ochotna podniknout zásadní kroky, a prohlášení prezidenta může být předzvěst ekonomicky a společensky významných změn.

Čínští technologičtí velikáni, jakou jsou Alibaba a Tencent, se snaží této hrozbě čelit tím, že proaktivně přicházejí s plány na podporu veřejně prospěšných projektů. Konkrétně společnost Alibaba na tyto účely přislíbila investice v celkové výši 15,5 mld. USD.

Jedním z hlavních problémů, které se snaží Čína atakovat, je rozevírání příjmových nůžek mezi bohatými urbánními a chudými rurálními oblastmi, čehož chce dosáhnout revitalizací venkova. Čínský zemědělsky zaměřený venkov bude vyžadovat značné investice, aby došlo k jeho modernizaci.

Toho si je vědoma i firma Pinduoduo, čínská e-commerce platforma propojující zemědělce a distributory přímo s koncovými zákazníky, která přislíbila věnovat veškerý svůj zisk za poslední čtvrtletí na rozvoj čínského zemědělství a venkova. V budoucnu chtějí na tyto účely darovat přibližně 1,5 mld. USD. Zároveň firma přislíbila, že bude více spolupracovat se zemědělci, aby jim pomohla vybudovat vlastní značky a více zviditelnit jejich produkty na své platformě.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme