Zdroj: CzechTrade

Čínské trendy v metaverse

Metaverse se v Číně stalo novým módním slovem a přináší řadu nových a vzrušujících obchodních příležitostí.

Čínské technologické společnosti začaly testovat vodu vývojem aplikací typu metaverse, ochrannou známkou frází souvisejících s metaversem a investováním do segmentu VR/AR. V listopadu 2022 vydala čínská vláda společně s pěti dalšími regulačními orgány čtyřletý akční plán na integraci technologie virtuální reality s průmyslovými aplikacemi. Tento akční plán je považován za první čínskou politiku na národní úrovni, která podporuje metaverzní rozvoj v zemi.

Ilustrační fotografie

I když tato zásada výslovně nezmiňuje metaverse, nabádá úřady, aby vytvořily základní technologie, které podporují zážitky z AR, VR a smíšené reality. Hlavním cílem plánu je dosáhnout do roku 2026 významného technologického pokroku ve virtuální realitě. To vyžaduje inovace v oblastech, jako jsou snímání pohybu celého těla, sledování gest, očí a výrazů a technologie pro vykreslování grafiky.

Díky specifickým technologiím otevírá metaverse v mnoha ohledech nové hranice pro podniky, investory a vývojáře. Čínští hráči si to dobře uvědomují a jasně prokázali svou ochotu pustit se do virtuálního světa – bylo podáno přes 16 000 přihlášek ochranných známek souvisejících s metaverzí.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Ať už jde o vytvoření paralelní počítačové verze reality nebo o posílení smyslového vnímání lidské zkušenosti v reálném světě, technologie VR i AR představují předpoklady, na kterých Čína posiluje svou verzi metavesmíru – což je další krok pro podniky a startupy, zejména v technologickém světě.

Metaverse budí představivost čínských spotřebitelů. Podle Newzoo má 78 procent z nich zájem o interakci v herním světě. Ve Spojených státech je tomu 57 procent a ve Spojeném království 47 procent. Data navíc naznačují, že 82 procent těch, kteří se o tento sektor zajímají, se také cítí velmi optimisticky naladěni ohledně potenciálních přínosů metaverse, a tato čísla opět výrazně převyšují čísla v západních zemích.

Je však vidět, že oficiální postoj k metaverzi je smíšený. Na jedné straně státem vlastněné think-tanky a soudní oddělení označily rizika pro národní bezpečnost ve vztahu k metaverse. Na druhou stranu jsou místní samosprávy odvážnější – zdá se, že metaverse vidí jako mocnou technologii s velkým potenciálem a hodlají metaverse podporovat jako hlavní inovaci a zdroj příjmů. Na státní úrovni Čína nepodnikla žádné explicitní kroky, aby se postavila proti expanzi sektoru v Číně, ani nevyjádřila úplnou podporu metaverse.

Vzhledem k tomu, že Čína možná bude chtít zavést svou vlastní verzi metaverse, která bude vyhovovat jejím ekonomickým ambicím, politickým směrnicím a rozvoji domácí technické odbornosti a bude odpovídat aspiracím jejích lidí, můžeme předvídat, že budou existovat konkrétnější předpisy. Zahraničním investorům a příslušným zainteresovaným stranám se doporučuje, aby věnovali velkou pozornost regulačnímu vývoji v této oblasti.

Zpracoval kolektiv kanceláře CzechTrade v Číně (Šanghaj).
Zdroj: Dezan Shira & Associates

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme