Členové vlády se setkali se slovenskými protějšky, jednali o regionální spolupráci i energetické bezpečnosti

Energetická bezpečnost, podpora a obnova Ukrajiny nebo regionální vztahy. To je jen část témat, o kterých na bilaterálním jednání diskutovali zástupci české a slovenské vlády.

Společné zasedání v užším formátu, které se uskutečnilo v pondělí 3. dubna 2023 ve slovenském Trenčíně, bylo historicky osmým společným setkáním vládních představitelů obou států.

Jednání českého premiéra na Slovensku | Foto: Úřad vlády

Premiér Petr Fiala ve svém úvodním vystoupení zdůraznil význam těchto setkání. „Tradice společných zasedání vlád je jedním z důkazů výjimečných vztahů a nadstandardního porozumění, které mezi našimi státy a národy panuje a kterého si moc vážíme. A i díky tomu můžeme postupovat společně a můžeme účinněji prosazovat naše priority,“ uvedl a dodal, že pevná česko-slovenská spolupráce není důležitá jen pro tyto dva státy, nýbrž ukotvuje střední Evropu.

Na společném jednání hovořili předsedové vlád Petr Fiala a Eduard Heger o aktuální situaci na Ukrajině i o obranné spolupráci. „Diskutovali jsme o nabídce českých cvičných letounů L-39 NG pro Ozbrojené síly SR, což je strategický projekt, kde se může projevit spolupráce mezi našimi podniky a slovenskými podniky, které se pohybují v oblasti obranného průmyslu,“ přiblížil premiér Fiala závěry jednání.

Šéfové kabinetů jednali také o podpoře konkurenceschopnosti české a slovenské ekonomiky, o regionální spolupráci ve střední Evropě, o emisní normě Euro 7 a o posilování energetické bezpečnosti.

Jednání českého premiéra na Slovensku | Foto: Úřad vlády

„Cílem obou našich zemí je hledat společné projekty, které nám umožní zajistit a posílit energetickou bezpečnost a dlouhodobě zajistit spolehlivé dodávky energie,“ popsal premiér Fiala. Podle něj bude pro Českou republiku do budoucna důležité mít kapacity nejen v německém LNG terminálu v Lubminu.

Premiéři zároveň podepsali společné prohlášení, ve kterém vyzdvihují blízké vztahy České republiky a Slovenska, příklady vzájemné úspěšné spolupráce, ale také výzvy, kterým musí oba státy aktuálně čelit. „Společným úsilím chtějí ČR a SR přispět k udržení stability a podpoře prosperity nejen v našich zemích, ale i na evropské půdě a v širším společenství demokratických zemí,“ stojí v prohlášení.

Souběžně s jednáním předsedů vlád se uskutečnila separátní jednání, na kterých ministři obou vlád rozebírali agendy v gesci svých rezortů. Výstupy z nich následně byly předmětem závěrečného společného setkání. „To, že se jednání konalo ve formátu vybraných ministrů, nám umožnilo, abychom se co nejlépe soustředili na nejdůležitější otázky a hledali dobrá společná řešení,“ dodal premiér Fiala.

Jednání českého premiéra na Slovensku | Foto: Úřad vlády

Za českou vládu byli na jednáních přítomni, spolu s premiérem Fialou, také místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš a náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák.

Po skončení oficiální jednací části navštívili premiéři Petr Fiala a Eduard Heger výstavu Česko/slovenské okamžiky, na jejíž přípravě spolupracovaly tiskové agentury z obou zemí. Výstava obsahuje na 130 unikátních snímků a koná se u příležitosti 30. výročí rozpadu Československa a vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky.

Společné zasedání české a slovenské vlády se uskutečnilo historicky poosmé. Po třech letech tak byla obnovena tradice započatá v roce 2012, kdy se kabinety obou států setkaly v Uherském Hradišti a v Trenčíně. K dosud poslednímu společnému zasedání došlo v roce 2019 ve Valticích, tradici následně utlumilo propuknutí pandemie covidu-19.

• Oblasti podnikání: Energetika | Obranný průmysl

Doporučujeme