ČNB zvedla základní sazbu na sedm procent. Boj s inflací pokračuje

Bankovní rada ČNB na svém jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 1,25 procentního bodu na 7,00 %. Současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 6,00 % a lombardní sazby na 8,00 %.

Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 23. června 2022. Tímto krokem se snaží centrální banka tlumit inflaci, která je v současností nad hranicí 16 procent.

Nový guvernér ČNB Aleš Michl může přinést do potírání inflace holubičí postoj.

Může se jednat o poslední zvýšení sazeb v dohledné době, protože bankovní rada ČNB se změní a v novém složení nemusí být už dalšímu navýšení tolik nakloněna. Podle odborníků je proto zvýšení o 1,25 procentního bodu možná lehce nižší, než očekával trh.

„Koruna má po oznámení zvýšení tendenci spíše jemně oslabovat. Trh tedy sázel na to, že ČNB do toho bouchne ještě víc. Centrální banka tak zřejmě bude muset nadále intervenovat za silnější korunu prodejem části devizových rezerv, od první půle května už takto vydala více než 125 miliard korun,“ připomíná ekonom Lukáš Kovanda. „Pokud dnes ČNB chtěla trhy překvapit coby opravdu odhodlaný bojovník s inflací, měla základní úrok zvýšit nad úroveň 7 procent. Dokonce ani hodnota 7,25 procenta by trhům zřejmě nestačila, neboť s navýšením na takovou cifru nezanedbatelná část mezinárodních měnových obchodníků počítala,“ dodal.

Proti inflaci je potřeba jít nekompromisně, shodují se ekonomové

Bankovní radu k razantnímu zvýšení sazeb dovedl vývoj současné situace, který ukazuje na postupné navyšování inflančních očekávání na českém trhu, míní hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. „Obzvláště pak u podniků, které svá očekávání o inflaci vysoko nad 2% cílem ČNB promítají do cen. Jedním z dalších důvodu pro takto razantní navýšení byla informace o svižném růstu cen výrobců, které s předstihem varují před růstem spotřebitelské inflace,“ uvedl Peterka.

Tvrdý postup proti inflaci podporuje Ondřej Šmakal z Orka Ventures. „Růst cenové hladiny je v tuzemsku nyní tažen převážně vysokou spotřebitelskou poptávkou. V kombinaci s výpadky dodávek zboží jde o dokonalý inflační koktejl. Je proto na čase, aby vláda ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou do celé záležitosti vstoupila a přehnanou poptávku obyvatel zchladila,“ říká Ondřej Šmakal z Orka Ventures.

Hypotéky i další úvěry znovu podraží

„Nárůst základních úrokových sazeb se zároveň promítne také do dění na realitním trhu. Rozhodnutí centrální banky mimo jiné ještě posílí trend posledních týdnů a měsíců, kdy přibývá rozestavěných domů, bytů a developerských projektů k prodeji. Řadě firem a menších soukromníků už zkrátka došly peníze na financování výstavby a takových případů bude přibývat. Zároveň se lidem prodraží nejen nové hypotéky, ale i ty stávající,“ vysvětluje Erik Kmeť z K&L Rock Group.

Stavební práce na zateplení budovy. Ilustrační obrázek
Některé rozestavěné projekty se mohou dostat do potíží.

„Bezprostřední dopady zvýšení úrokových sazeb ČNB uvidíme na finančních trzích už během několika dní. Banky nové úrokové sazby promítnou do cen hypoték a do rizikových přirážek úvěrů. To znovu prodraží financování nemovitostí ve všech případech, kde bankovní domy figurují jako jeden ze zdrojů peněz – ať už půjde o koupi bytu či domu na hypotéku fyzickými osobami, novou developerskou výstavbu nebo transakce na poli komerčních nemovitostí. Nejedná se však o žádné překvapení, financování se zdražuje s růstem sazeb průběžně, cena nyní postoupí na další stupeň a trh se dále ochladí. Nemovitostní akvizice tak budou čím dál častěji provádět hlavně ti, kteří mají dostatek vlastní hotovosti,“ komentuje Miloš Filip, ředitel realitního fondu Schönfeld & Co.

Zdroje: ČNB a analytici

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Dotace a financování

Doporučujeme