Co brzdí inovace? Nedostatek lidí

Málo kvalifikovaných lidí na trhu práce a rostoucí administrativa – to jsou hlavní překážky pro rozvoj inovačních firem, říkají jejich šéfové.

Nezaměstnanost v uplynulých letech lámala rekordy. Evergreenem se v Česku staly stížnosti manažerů na to, že jim schází kvalifikovaná pracovní síla. 

V posledních měsících už ale lidí bez práce neubývá. Ekonomové pro letošní rok dokonce předpovídají mírný růst nezaměstnanosti.

„Trend snižování nezaměstnanosti se vyčerpal s koncem roku 2018. Aktuální meziroční indexy proto již ukazují stagnaci souhrnných ukazatelů českého trhu práce,“ říká ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí Českého statistického úřadu Dalibor Holý.

Obrat k lepšímu? 

To ale neznamená, že podniky v některých odvětvích nedostatek lidí netrápí a trápit nebude. Nejvýrazněji se to projevuje v oblasti IT a u inovativních firem či podniků využívajících moderní technologie.

Čeští inovátoři plánují v příštích dvou letech nabírat nové zaměstnance rychleji než dosud – výjimkou nejsou plány na navýšení počtu pracovníků o více než 50 procent. Není ale kde brát.

„Ředitelé a manažeři oslovených společností vnímají nedostatek kvalifikované pracovní síly jako největší překážku pro svůj rozvoj,“ sdělili autoři průzkumu ze společnosti Ipsos, který zkoumal náladu mezi desítkami inovačních podniků, jež se zapojily do soutěže Zonky Innovation Awards. V rámci soutěže vybírají Češi v online hlasování nejinovativnější tuzemské firmy, které dokážou svým zákazníkům šetřit čas, peníze i zdroje.

2 % lidí v produktivním věku jsou dnes v Česku bez práce. 

„Inovační firmy v Česku jen velmi obtížně hledají mozky, které by jim pomohly nastartovat či rozvíjet jejich podnikání. Například v segmentu IT je poptávka firem zhruba třikrát vyšší než nabídka na trhu práce a tento trend se nemění,“ potvrzuje poradce Michal Dvořáček.

Další bariéry pro rozvoj podnikání vidí oslovení ředitelé a manažeři v rostoucí administrativě a složitých zákonech. 

Co pomůže…

Nejvhodnější podporou rozvoje technologických firem jsou podle jejich šéfů stále populárnější akcelerátory nebo inovační huby. 

Asi desetina respondentů si myslí, že je nejlepší formou podpory inovačních společností takzvaný „regulatory sandbox“. Tedy prostředí, ve kterém mohou firmy testovat své produkty pod dohledem regulátora. Dvacet procent respondentů ale uvedlo, že není potřeba rozvoj technologických nebo inovačních firem podporovat jakýmkoliv opatřením.

Z průzkumu také vyplynuly dva aktuální trendy, jež zároveň potvrzují rostoucí poptávku po pracovní síle. 

Prvním z nich je postupná automatizace nebo robotizace služeb. Skoro polovina oslovených firem sice uvedla, že automatické postupy nahradí do pěti let část jejich zaměstnanců, aktuálně ale paradoxně potřebují víc lidí než před několika lety.

A druhý nastupující trend? „Inovativní společnosti považují pro svůj chod jako zcela zásadní marketingové aktivity. Většina firem má pro svá marketingová oddělení vyčleněný samostatný rozpočet, který rovněž plánují navyšovat,“ sdělují autoři průzkumu.

Oslovené společnosti proto chtějí také masivně nabírat marketingové pracovníky, ať už jde o interní zaměstnance, nebo externí spolupracovníky. 

Stovky milionů na brownfieldy

O podporu z programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů mohou žádat samosprávy měst v některých českých krajích do 31. srpna 2020, a to u státní agentury CzechInvest. V programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je letos na regeneraci brownfieldů připraveno 260 milionů korun. Dotace je určená pro obce a města v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji a v dalších hospodářsky problémových regionech.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme