Co je doma, to se počítá. Na českých univerzitách převažují tuzemští výzkumníci

Vědci z think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd se zaměřili na to, odkud jsou přijímáni výzkumníci na české univerzity. Srovnali univerzitu Karlovu, Masarykovu a Palackého s patnácti zahraničními včetně třeba Cambridge nebo Princetonu.

Výsledkem studie je, že Česko a další země Visegrádské čtyřky produkují ve srovnání se špičkovými univerzitami v Británii nebo USA mnohem více výzkumníků z vlastních řad, než kolik přijímají ze zahraničních univerzit nebo z jiných škol v zemi. Například v oblasti společenských věd jsou výzkumníci na Univerzitě Karlově z 67 procent jejími absolventy, 23 procent začalo kariéru na jiné české vysoké škole a jen 10 procent jsou zahraniční vědci.

Oproti tomu americký Princeton, kde je podíl „akademického inbreedingu“ u těchto oborů ze zkoumaných univerzit nejmenší, je mezi výzkumníky jen 15 % absolventů školy, více než polovina je z jiných univerzit v zemi a téměř třetina vědců na univerzitě je ze zahraničí.

Výzkumníci Vít Macháček a Martin Srholec taky upozorňují, že podle dat ČSÚ bylo v Česku na univerzitách v roce 2017 zahraničních výzkumníků jen devět procent a to včetně Slováků a podle Science Europe a dat z roku 2013 byl podíl výzkumníků, kteří dlouhodobě zůstávají ve stejné zemi v Česku sedmý nejvyšší ze 41 zkoumaných zemí.

Převzato z týdeníku Euro. Autor článku: Eliška Halaštová

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme