Coca-Cola postaví ve Vietnamu další výrobní závod

Stavba čtvrté a největší továrny na nápoje Coca-Cola ve Vietnamu byla zahájena 14. 10. 2022 v provincii Long An v deltě Mekongu.

Projekt za 136 milionů USD má být dokončen do roku 2039 a bude mít výrobní kapacitu jeden milion m3 nápojů ročně.

Ilustrační fotografie

Během první etapy bude do roku 2027 dokončeno šest výrobních linek na 1/3 plochy nové továrny v průmyslovém parku Phu An Thanh. Výroba bude integrována s pokročilou automatizací, solární energií a technologií biomasy.

Tři stávající výrobní závody Coca-Coly Vietnam jsou v Ho Či Minově Městě, Da Nangu a Hanoji. Zaměstnávají přibližně 2000 lidí a dále vytvářejí 6–8krát více nepřímých pracovních míst v celém hodnotovém řetězci společnosti.

Jako PR firma iniciuje řadu komunitních a udržitelných programů, jako jsou poskytování systémů filtrace vody pro školy, používání 100% recyklovaných PET lahví či podpora programu Ocean Cleanup (konkrétně těžby odpadu z řek v deltě Mekongu).

Jak vypadá mistrovská židle? Přečtěte si o nábytkářské značce Master and Master

Coca-Cola vstoupila do Vietnamu v roce 1994 po zrušení třicetiletého embarga ze strany USA a krátce před normalizací diplomatických vztahů mezi Vietnamem a USA. Navzdory rychlému růstu tržeb začala firma dosahovat zisků až v roce 2013. Na začátku roku 2020 bylo společnosti Coca-Cola Vietnam nařízeno zaplatit 35,4 mil. USD za krácení daní v období let 2007–2015 včetně penále.

V roce 2016 dostala Coca-Cola Vietnam pokutu téměř 20 000 USD za porušení bezpečnosti potravin. Jednalo se o porušení předpisů při výrobě doplňků stravy (výrobek neměl certifikát bezpečnosti potravin) a v energetickém nápoji Samurai Strawberry byl nižší obsah vitaminu B9 (kyseliny listové), než se deklarovalo.

Ohlášené rozsáhlé investice jsou výzvou také pro české firmy, které dodávají technologie pro potravinářský a nápojový průmysl.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme