ČR věnovala Itálii 500 tisíc zdravotnických roušek

Velvyslankyně ČR v Itálii předala Ministerstvu zahraničních věcí Italské republiky zásilku české pomoci v podobě půl milionu zdravotnických roušek. O poskytnutí materiálního daru Itálii, která byla na evropském kontinentu epidemií koronaviru zasažena jako první a patří mezi nejvíce postižené země, rozhodla vláda ČR na svém zasedání dne 4. května 2020.

„Přejeme Itálii, aby úspěšně čelila fázi znovuotevření země a společnosti, i množství aktuálních ekonomických a sociálních výzev“ uvedla velvyslankyně ČR Hana Hubáčková. „Virus je nadále přítomen a ČR je připravena spolupracovat na bilaterální i evropské úrovni na řízení epidemie, poněvadž jen společným úsilím ji porazíme. Děkujeme také za solidaritu Itálie vůči ČR, měli jsme o něco více štěstí, neboť jsme se mohli poučit ze situace v Itálii, která byla zasažena v EU jako první,“ dodala velvyslankyně.

Zásilku zdravotnických roušek převzal Generální ředitel sekce pro správní záležitosti, informatiku a komunikaci italského ministerstva zahraničních věcí, Nicandro Cascardi, využity by měly být pro italskou státní správu. Poděkoval za poskytnutou podporu ze strany ČR Itálii v tomto náročném období, včetně předchozí materiální pomoci i asistence při repatriaci italských občanů z ČR.

Česká vláda schválila již v březnu 2020 poskytnutí materiálního daru Itálii v podobě 10 000 ochranných obleků určených pro zdravotníky v boji proti covid-19. Na další pomoci se podílely také některé kraje, české univerzity a firmy, které sdílely s italskými partnery důležité know-how pro výrobu ochranných prostředků, a množství dobrovolníků.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Římě (Itálie).

• Teritorium: Itálie
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme